13:10 13.08.2018

Розкопки на Поштовій площі продовжать у 2019 році після альтернативного зміцнення паль

3 хв читати
Розкопки на Поштовій площі продовжать у 2019 році після альтернативного зміцнення паль

Розкопки на "ділянці прибережного міського кварталу середньовічного Києва (XI-XIX ст.)" на Поштовій площі в Києві продовжать після альтернативного зміцнення паль, але не раніше 2019 року, заявили в Київській міській державній адміністрації (КМДА).

"Місто і ми як управління охорони культурної спадщини переживаємо за те, що з тими артефактами, що з ними буде. І якщо ми і надалі затягуватимемо та нічого не робитимемо, то ми можемо втратити не лише те, що вже розкопано та лежить під відкритим небом кілька років, а й те, що перебуває в землі, те, що недопрацьовано, те, що потрібно рятувати", - сказав заступник директора департаменту культури - начальник управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини КМДА Олександр Никоряк на брифінгу в понеділок у Києві.

За його словами, наразі збирають пропозиції, яким чином надалі здійснювати дослідження та розкопки на цій території.

"Ця ситуація, яка трапилася (підтоплення об'єкта - ІФ), і з огляду на те, що будівельні та земельні роботи не здійснюють нижче позначки 105, яка є сьогодні під плитою, не несе ніякої загрози тим конструкціям, які вже побудовано", - повідомив директор КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" Максим Калінін.

Він зазначив, що для того щоб здійснювати розкопки до позначки 96 необхідно провести альтернативний варіант зміцнення паль. М.Калінін додав, що проект такого зміцнення розроблять до кінця поточного року. "Я підтримую колегу, що необхідно якомога швидше продовжити археологічні дослідження після того, як палі укріплять за допомогою альтернативного проекту", - наголосив він.

О.Никоряк також підтвердив, що до зміцнення паль розкопки на об'єкті не здійснюватимуть. "Як сказав колега, небезпечно заглиблюватися нижче, доки не буде альтернативного зміцнення цієї площі. Після зміцнення, туди зайдуть археологи", - сказав він.

Що стосується прориву водопроводу та підтоплення, то, за словами М.Калініна, наразі проблему локалізовано та здійснюються роботи з перевірки дренажної системи.

Як повідомлялося, під час реконструкції на Поштовій площі в столиці було знайдено пам'ятки, що мають історичну та археологічну цінність. Вони датовані XI-XII ст. і свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу середньовічного Києва.

5 липня Верховна Рада України ухвалила постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Проект рішення щодо Поштової площі передбачає передання земельної ділянки та недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", здійснення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" і подальше створення музею за проектом, що здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

На початку серпня Міністерство культури України заявило, що розпочинає процедуру надання Музею на Поштовій площі в Києві статусу пам'ятки національного значення.

8-9 серпня місце проведення розкопок було затоплено через прорив водопроводу, а на наступний день "Київводоканал" відремонтував водопровід, що затопив розкопки на Поштовій площі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

Україна та Ізраїль на одному боці проти партнерства Росії та Ірану - Єрмак

Очільники НАБУ і САП обговорили з послами G7 інституційну незалежність антикорупційних органів і резонансні розслідування

Кількість постраждалих у Дніпрі зросла до 24 людей - голова ОВА

Зеленський відвідав один із командних пунктів 41 ОМБр, що обороняє Часів Яр

Польські протестувальники продовжують блокувати рух вантажівок у чотирьох ПП - Держмитслужба

США вивчають можливість постачання Ізраїлю танкових та артилерійських снарядів, військового транспорту більше ніж на $1 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА