13:41 13.08.2018

Нова українська 155-мм САУ "Богдана" дає змогу відчутно підвищити ефективність застосування артилерії в контрабатарейній боротьбі із противником

3 хв читати
Нова українська 155-мм САУ "Богдана" дає змогу відчутно підвищити ефективність застосування артилерії в контрабатарейній боротьбі із противником

Створена приватним сектором оборонно-промислового комплексу України нова 155-мм самохідна артилерійська установка (САУ) "Богдана" на колісній базі 6х6 відповідає сучасним зарубіжним аналогам, дає змогу відчутно підвищити ефективність застосування артилерії в контрбатарейній боротьбі із противником, зазначають в українському оборонному секторі.

Коментуючи на прохання агентства "Інтерфакс-Україна" перші фото нового українського великокаліберного артозброєння, що з'явилися в мережі, член правління Ліги оборонних підприємств України, директор інформаційно-аналітичної Defense Express Cергей Згурець уточнив, що нова 155-мм САУ "Богдана" створена в ініціативному порядку компаніями приватного сегменту ОПК України на замовлення Міністерства оборони. Загалом у кооперації щодо проекту задіяні близько десяти приватних оборонних компаній, одна з них - ЗАТ "АвтоКрАЗ" (Кременчук Полтавської обл.) - постачальник колісного шасі 6х6. Інші учасники кооперації, за його словами, на цьому етапі не розголошуються.

"Сама артсистема на 95% виготовлена з комплектуючих українського виробництва, окремі неключові компоненти, зокрема пульти управління, - зарубіжного виробництва. Дальність стрільби нової артсистеми осколково-фугасними снарядами - понад 40 км, реактивними - більше ніж 50 км. Скорострільність - 5-6 пострілів/хв", - зазначив він. С.Згурець наголосив: "За своїми характеристиками САУ "Богдана" відповідає сучасним зарубіжним аналогам великокаліберних зразків артозброєння, зокрема французькій CAESAR та шведській Archer, а також суттєво перевершує наявні на озброєнні ЗСУ аналоги".

За даними С.Згурця, нова "Богдана" має дубльовану комп'ютеризовану систему керування вогнем та автоматичну систему заряджання. "Управління заряджанням, наведенням і стрільбами може здійснюватися і з кабіни установки, і зовні - в задній частині САУ встановлено другий пункт управління", - уточнив він.

"Основна особливість САУ "Богдана", окрім боєприпасу 155-мм натовського калібру, - висока мобільність за рахунок колісної бази (на сьогодні аналогів у ЗСУ немає), яка в комплексі з високою скорострільністю дає змогу відчутно підвищити ефективність застосування нового артозброєння в умовах контрбатарейної боротьби з артилерією противника, а також мінімізувати ризики на напрямках раптового наступу противника", - зазначив військовий експерт.

Як уточнив директор Defense Express, за підсумками випробувань військового замовника планується передача нового великокаліберного артозброєння в підконтрольну експлуатацію ЗСУ, а також подальше прийняття на озброєння армії та початок серійного виробництва нового артозброєння.

Створене наприкінці 2016 року неурядове об'єднання Ліга оборонних підприємств об'єднує понад 50 приватних оборонних компаній України. Головним напрямом роботи ліги визначено участь її членів в ефективному та якісному переозброєнні ЗСУ.

За даними українського військового відомства, в нових умовах у структурі виконавців держоборонзамовлення (ДОЗ) близько 50% становлять приватні оборонні компанії. За деякими оцінками, їхня частка в ДОЗ на 2018 рік сягає 69%.

Згідно з даними з відкритих джерел, 155-мм САУ "Богдана" разом з іншими новинками українського ОПК, серед яких ОТКР "Сапсан", високоточна система залпового вогню "Вільха", автоматизована система залпового вогню "Верба", візьме участь у військовому параді на Хрещатику з нагоди Дня незалежності України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА