14:33 13.08.2018

Інститут нацпам'яті просить Генпрокуратуру та Нацполіцію розслідувати наявність портретів Леніна і Сталіна в Новгороді-Сіверському

2 хв читати

Український інститут національної пам'яті (УІНП) просить Генеральну прокуратуру та Національну поліцію розслідувати відмову від демонтажу в рамках декомунізації мозаїчних зображень Володимира Леніна та Йосипа Сталіна, розміщених на водонапірній башті в центрі м. Новгорода-Сіверського Чернігівської області.

"Український інститут національної пам'яті звернувся до Генеральної прокуратури України та Національної поліції України з офіційними листами, в яких просив: 1. Провести перевірку викладених у цьому листі обставин та в установленому порядку порушити кримінальне провадження за ст. 436 1 Кримінального кодексу України за фактом поширення та публічного використання символіки комуністичного тоталітарного режиму. 2. Забезпечити в межах компетенції проведення розслідування зазначених обставин та притягнення винних осіб до відповідальності", - йдеться в повідомленні прес-служби УІНП.

Крім того, Інститут нацпам'яті звертає увагу, що порушенням закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" є не лише ці зображення В.Леніна та Й.Сталіна, а й недемонтоване зображення серпа й молота на будівлі на вул. Карла Маркса та неперейменування самої вул. Карла Маркса.

Мозаїчні портрети В.Леніна та Й.Сталіна були розміщені в 1930-х роках у центрі м. Новгорода-Сіверського на водонапірній башті 1901 року поряд із базарним майданом.

УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі повідомили ще минулого року.

У свою чергу Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети В.Леніна та Й.Сталіна в центрі міста не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ні пам'ятниками, ні пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачено в жодному нормативно-правовому акті.

Як повідомлялося, 9 квітня 2015 року Верховна Рада ухвалила закон про засудження комуністичного та нацистського тоталітарних режимів і заборону їх пропаганди та символіки.

Наприкінці травня 2018 року керівник УІНП Володимир В’ятрович заявив, що Україна практично повністю позбулася символів комуністичного минулого. Зокрема, перейменовано 987 населених пунктів, 52 тис. топонімів у самих населених пунктах, демонтовано майже 2,5 тис. пам'яток, з них 1,5 тис. - пам'ятники Леніну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

Клименко про розстріл поліцейських у Вінницькій області: Цей трагічний випадок показує, що тилу для поліцейських немає

Ворог уранці атакував Одесу, пошкоджено об'єкт інфраструктури - ОВА

Окупанти обстріляли Суми, Білопілля та 13 сіл у Сумській і Чернігівській областях за добу, поранено двох мирних жителів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА