16:11 13.08.2018

Експертизи підтвердили повну відповідність сплаву ствола міномету "Молот" необхідним вимогам

3 хв читати
Експертизи підтвердили повну відповідність сплаву ствола міномету "Молот" необхідним вимогам

Проведені уповноваженими інстанціями в рамках розслідування трагічного інциденту на Рівненському полігоні в липні (через розрив 120-мм міномета "Молот" виробництва ПАТ "Маяк" (Київ)) додаткові експертизи сплаву ствола міномету підтвердили його повну відповідність необхідним вимогам, повідомив у соцмережах радник міністра оборони Юрій Бірюков.

"...Усі експертизи, і в КНДІСЕ, і в КПІ, вже підтвердили повну відповідність сплаву (ствола міномету "Молот") усім необхідним вимогам", - написав Ю.Бірюков на своїй сторінці у Facebook.

У присвяченому новій розробці українського ОПК 155-мм САУ "Богдан" дописі радник міністра оборони зазначає, що ствол нової української артилерійської системи зроблено з того ж сплаву, що і міномет М120-15. "І з того ж сплаву, з якого вже давно і серійно роблять стволи для танків", - акцентував він.

"Просто ... комусь дуже-дуже потрібно було оббрехати нашу оборонку", - висловив припущення Ю.Бірюков, додавши: "Кому, не знаєте?"

У зв'язку з цим він також нагадав, що ситуація в українському ОПК, так само як і в армії, на момент початку російської агресії щодо України в 2014 році, була непорівняною із сьогоднішньою. "Чотири роки тому у нас не було нічого. Ні армії ... ні ОПК, ні верстатів, ні виробництва", - написав радник міністра оборони.

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань з бойовою стрільбою на 223-му Рівненському загальновійськовому полігоні 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот" розробки ПАТ "Маяк", що входить до держконцерну "Укроборонпром". Унаслідок цього інциденту троє військовослужбовців загинули, ще дев'ятеро дістали поранення різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ЗСУ прийняв рішення про припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

Під час засідання парламентського комітету з питань нацбезпеки і оборони 12 липня, реагуючи на прохання голови комітету Сергія Пашинського прокоментувати озвучену нардепом від фракції "Батьківщина" Андрієм Кожем'якіним інформацію про нібито десятикратну невідповідність сталі ствола "Молота" заявленим параметрам, заступник глави "Укроборонпрому" Сергій Омельченко сказав: "На жаль, мені не відомо, звідки узято цю інформацію".

Пізніше, 16 липня, міністр оборони Степан Полторак доручив провести додаткову експертизу сплаву металу ствола переданого в 2016 році в підконтрольну експлуатацію ЗСУ 120-мм міномета "Молот".

Український 120-мм міномет "Молот" створено на основі радянського міномета 2Б11. Міномет оснащено сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дульній частини від подвійного заряджання. Вага в бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність міномета - 12 постр./хв, дальність ураження ворожих цілей - понад 7 км. Поставки "Молота" до армії "Укроборонпромом" розпочав у березні 2016 року, за цей час до армії поставлено кілька сотень мінометів.

Згідно з відкритими даними оборонного сектору, раніше з "Молотом" вже траплялися трагедії, схожі з тією, що сталася на Рівненському полігоні, як під час бойового застосування, так і під час виконання навчально-бойових завдань. У висновках комісій серед причин, що призвели до загибелі військових, називалося подвійне заряджання міномета і низька якість боєприпасів, зокрема, їхньої осічки, зазначають військові фахівці. Офіційні висновки розслідування інциденту з мінометом "Молот" на Рівненському полігоні в липні на сьогоднішній день ще не озвучено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА