13:24 14.08.2018

Екс-командира "Торнадо" Онищенка побили під час вивезення з Лук'янівського СІЗО, подано заяву про скоєння злочину

3 хв читати

Екс-командира розформованої роти МВС особливого призначення в Луганській області "Торнадо" Руслана Онищенка побили під час вивезення з Лук'янівського СІЗО 9 серпня, подано заяву до правоохоронних органів про скоєння злочину, повідомив його адвокат Володимир Якимов.

"Я був у нього днями в Білій Церкві. Його сильно побили, в нього криваві сліди від наручників. Ми написали заяву про злочин, а там далі буде видно, що і як", - розповів він агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок.

Після подій біля Лук'янівського СІЗО 9 серпня, коли родичі та знайомі колишніх співробітників "Торнадо" намагалися перешкодити їх вивезенню з ізолятора, стало відомо, що Р.Онищенка перевезли до СІЗО Білої Церкви, його заступника Миколу Цукура - в Бучу Київської області, а ще одного "торнадівця", громадянина Білорусі Данила Ляшука - в село Мартусівку Бориспільського району Київської області.

У вівторок біля Лук'янівського СІЗО родичі та прибічники "торнадівців" проводять мітинг із вимогою повернути зазначених осіб до столичного ізолятора.

Як повідомлялося 17 червня 2015 року в Луганській області було затримано й заарештовано вісьмох осіб, зокрема сімох бійців роти "Торнадо" разом із їхнім командиром Р.Онищенком. Для всіх затриманих суд обрав запобіжний захід у вигляді арешту без права застави. 18 червня 2015 року глава МВС Арсен Аваков підписав наказ про розформування роти. Спецроту передислокували зі Станиці Луганської на базу МВС у Боярці наприкінці літа – на початку осені 2015 року. 10 березня 2016 року було затримано заступника комбата М.Цукура та бійця Іллю Холода.

7 квітня 2017 року Оболонський райсуд Києва засудив екс-командира розформованої роти патрульної служби міліції особливого призначення "Торнадо" Головного управління МВС України в Луганській області Р.Онищенка, його заступника М.Цукура і ще шістьох співробітників підрозділу до тривалих термінів позбавлення волі, ще чотирьом обвинувачуваним дав умовні терміни.

Р.Онищенка засуджено до 11 років позбавлення волі, М.Цукура - до 9 років, громадянина Білорусі Д.Ляшука - до 10 років, І.Холода - до 9,5 року. Також екс-бійці Борис Гульчук, Максим Глєбов, Микита Куст засуджені до 9 років в'язниці кожен, а Анатолій Пламадяла - до 8 років позбавлення волі. Крім того, бійці розформованої роти "Торнадо" Юрій Шевченко, Роман Іваш, Андрій Демчук і Микита Свиридовський засуджені до 5 років позбавлення волі з випробувальним терміном у Ю.Шевченка в 3 роки й по 2 роки в решти.

Це рішення оскаржено в Апеляційному суді Києва й наразі перебуває на стадії ознайомлення адвокатів, яких у процесі вже близько 10 осіб, з матеріалами справи.

9 серпня екс-"торнадівців" намагалися вивезти трьома автомобілями для перевезення ув’язнених в різні місця тимчасового тримання. Перед цим вони забарикадували вихід із камери та чинили опір правоохоронцям, після чого на місце прибув спецназ Державної пенітенціарної служби, а в'їзди та виїзди СІЗО заблокували поліцейські.

Біля СІЗО зібралося близько 30-40 осіб, які намагалися перешкодити вивезти з нього "торнадівців". У ситуацію втрутилися правоохоронці, сталися невеликі сутички. За цим фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, співробітника державної виконавчої служби, приватного виконавця) Кримінального кодексу України.

У свою чергу адвокат В.Якимов 9 серпня заявив агентству, що його підзахисних навмисне намагаються розділити, оскільки спільно вони успішно протистоять різним труднощам. Він навіть не виключає, що їх мають намір фізично знищити.

За його словами, невідомі люди без розпізнавальних знаків 9 серпня заїхали на територію Лук'янівського СІЗО, після чого почали бити "торнадівців", які там перебували. "Вони змушені були захищатися. Як? Просто ховатися від них. "Торнадівців" просто били безпосередньо в камерах", - заявив адвокат.

В.Якімов також стверджував, що був побитий один з адвокатів "торнадівців".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА