16:03 14.08.2018

Правозахисниця після зустрічі із Сенцовим: Він усміхається і сміється, але швидко втомлюється

3 хв читати
Правозахисниця після зустрічі із Сенцовим: Він усміхається і сміється, але швидко втомлюється

Російська правозахисниця і журналістка Зоя Свєтова, яка у вівторок відвідала українського режисера Олега Сенцова в колонії в м. Лабитнангі, зазначає, що він позитивно налаштований, але швидко втомлюється.

"Я бачила Олега Сенцова. Слава Богу, він живий. Усміхався і сміявся наді мною: я глуха, а він тихо говорить, і йому доводилося повторювати мені кілька разів те саме. А це для нього непросто: швидко втомлюється", - написала З.Свєтова на своїй сторінці у Facebook.

За її словами, О.Сенцов дякує всім за підтримку і допомогу. "Коли я запитала його, що треба робити, Олег сказав: "Роби що маєш. Я так роблю", - додала правозахисниця.

З.Свєтова висловила думку, що нині найголовніше - "ініціювати якнайшвидше процес обміну росіян, яких тримають в Україні, на українських політв'язнів". "Це врятує життя Олегу", - упевнена вона.

В ефірі телеканалу "112.Україна" правозахисниця розповіла про цю зустріч: "Чисто візуально він дуже сильно схуднув (від моменту їхньої останньої зустрічі - ІФ)... Від того, що обличчя схуднуло, з'явилися зморшки. Але він тримається дуже добре, він дуже бадьорий, він усміхався, сміявся, коли ми з ним розмовляли. Але при цьому, коли я запитала його про стан здоров'я, він назвав свій стан передкритичним".

"Я перепитала, що це означає. Він сказав: це означає, що наступне, що може настати, - критичний стан. І коли йому місцеві тюремні лікарі не зможуть надавати медичну допомогу, доведеться його відвезти в лікарню, в реанімацію, в цивільну лікарню, і що там станеться, не знає, і лікарі не можуть знати", - додала вона, зазначивши при цьому, що сама не лікар і не може оцінити його стан.

Правозахисниця підтвердила, що останні поширені фотографії О.Сенцова, зроблені в колонії, відповідають дійсності.

На запитання, чи надають О.Сенцову бодай мінімальну медичну допомогу, З.Свєтова наголосила: "Йому не потрібна медична допомога, він не хворий". "Медики стежать за його станом здоров'я. Вони перевіряють, в якому стані у нього серце, вони беруть аналізи крові, сечі, тобто все необхідне, роблять йому крапельниці щодня", - розповіла вона.

"Його тримають у нормальних умовах, у медсанчастині, в палаті він один - це велика палата на чотирьох... на вікнах немає ґрат. Це така палата, неначе в лікарні", - додала правозахисниця.

При цьому вона зазначила, що О.Сенцов "не виходить на прогулянки - у нього немає сил на прогулянки". Він розповів їй, що більшість часу "лежить, читає, намагається працювати".

На запитання про ставлення до О.Сенцова співробітників колонії З.Свєтова сказала: "Нормальне ставлення... Я не знаю, яке ставлення, але Олег не скаржився на ставлення співробітників".

Правозахисниця зазначила, що О.Сенцов, як і раніше, не має наміру припиняти голодовку до початку звільнення українських політичних ув'язнених із російських в'язниць, їх обміну на росіян, яких тримають в Україні.

Вона також нагадала, що відвідувала О.Сенцова в Лефортово.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

Глава Пентагону оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги Україні - на $6 млрд

Втрати ЧАЕС унаслідок російської окупації сягнули 3 млрд грн - міністр Стрілець

Українська авіація за добу завдала ударів по 11 місцях скупчення окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА