11:22 15.08.2018

Японський імператор висловив розкаяння за дії його країни під час Другої світової війни

2 хв читати

Імператор Японії Акіхіто в середу висловив глибоке розкаяння щодо дій своєї країни за часів Другої світової війни, повідомляє агентство Ассошіейтед прес.

"Осмислюючи минуле і думаючи про почуття глибокого розкаяння, я невпинно продовжую сподіватися, що руйнівна війна ніколи не повториться", - сказав імператор, виступаючи з промовою в Токіо на церемонії, приуроченій до 73-ї річниці закінчення Другої світової війни.

"Разом з усім нашим народом зараз я віддаю належне всім тим, хто загинув під час війни, і молюся про мир у всьому світі та про продовження розвитку нашої країни", - додав він.

Агентство зазначає, що імператор щорічно виступає з промовою в річницю закінчення Другої світової війни. Проте цей виступ став для нього останнім на цю тему, оскільки у квітні 2019 року Акіхіто має намір зректися престолу.

Ще в 2016 році Акіхіто виступив зі зверненням до нації, в якому заявив, що планує залишити трон. Улітку 2017 року японський парламент ухвалив закон, який дозволяє йому зректися престолу. Імператор Акіхіто посів трон у 1989 році, зараз йому 84 роки.

На церемонії у вівторок виступав прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, який також ушанував пам'ять усіх загиблих у роки війни.

"Ми ніколи не допустимо руйнівної дії війни. Шанобливо ставлячись до історії, ми маємо завжди твердо дотримуватися цієї обіцянки", - наголосив прем'єр.

Проте, на відміну від імператора, відкрито висловлювати співчуття та розкаяння через дії Японії С.Абе не став.

15 серпня 1945 року імператор Японії Хірохіто виступив із радіозверненням про беззастережну капітуляцію японських збройних сил, що стало завершенням Другої світової війни. Формальна капітуляція Японії була підписана 2 вересня 1945 року на борту американського лінкора "Міссурі" в Токійській затоці.

У токійському храмі Ясукуні зберігаються поминальні таблички з іменами 2,5 млн японських військовослужбовців - жертв військових конфліктів. Серед них таблички з іменами 14 воєначальників часів Другої світової війни, які були засуджені в Китаї як військові злочинці.

Візити японських високопоставлених чиновників до храму Ясукуні традиційно викликають різку реакцію в Сеулі, Пекіні та Пхеньяні і розглядаються як образа країн, що постраждали від японської окупації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА