17:36 15.08.2018

Учасники ініціативи "Остання адреса - Україна" встановили в Харкові та області таблички на спогад про репресованих

2 хв читати

Активісти, учасники громадянської ініціативи "Остання адреса - Україна", почали встановлювати в Харкові та Харківській області таблички на спомин про людей, яких незаконно репресували за років радянської влади.

"Ми сьогодні вже відкрили знак у Новій Водолазі (селище міського типу в Харківській області - ІФ). Сьогодні ввечері та завтра вранці відкриємо ще два знаки в Харкові", - розповів кореспонденту агентства "Інтерфакс-Україна" координатор проекту "Остання адреса - Україна" Дмитро Бєлобров.

За його словами, в Новій Водолазі табличку встановлено на спомин про Павла Горбатенка, який працював стрілочником на залізничній станції і був заарештований у грудні 1937 року. П.Горбатенка обвинуватили в диверсійній діяльності та контрреволюційної агітації, а в лютому 1938 року розстріляли за рішенням суду. Реабілітований у 1962 році.

Увечері в середу планується відкриття знака пам'яті інженеру-механіку Миколі Ігнатову, якого заарештували в жовтні 1937 року, обвинуватили в розповсюдженні фашистської літератури, проведенні фашистської агітації та вихвалянні фашизму й Гітлера, а в грудні того самого року розстріляли. М.Ігнатова реабілітували в 1989 році.

У четвер відбудеться відкриття пам'ятного знака Льву Генсу, якого заарештували в червні 1937 року, обвинуватили у зв'язках із троцькістами, антирадянській агітації, використанні службового становища в особливо корисливих цілях і меншовицькій ідеології, а через майже півтора року розстріляли. Л.Генс також був реабілітований посмертно.

За словами Д.Бєлоброва, ініціаторами встановлення всіх трьох пам'ятних знаків стали родичі репресованих.

"У всіх цих випадках заявниками були родичі. Але це необов'язково. Заявником може бути будь-яка людина, наприклад, мешканець будинку (в якому жив репресований - ІФ). Ми висуваємо тільки дві вимоги: людина, якій пропонується встановити знак, має бути реабілітований офіційно й він не повинен бути учасником сталінських "трійок" і "двійок", тобто на його руках не повинно бути крові", - сказав Д.Бєлобров.

"Остання адреса - Україна" - громадянська ініціатива, мета якої - увічнення пам'яті жертв політичних репресій і державного свавілля за років радянської влади. Її учасники встановлюють персональні меморіальні знаки єдиного зразка на фасадах будівель, розташованих за останньою адресою, де мешкав репресований до арешту (звідси й назва проекту). На невеликій табличці завбільшки як долоня зазначені ім'я людини, її професія, дати народження, арешту, загибелі та реабілітації.

Харків став третім містом після Києва та Одеси, де розпочалося встановлення таких знаків.

"Остання адреса - Україна" - український аналог російського проекту "Остання адреса", одним з ініціаторів якого став журналіст Сергій Пархоменко. З 2014 року в РФ встановлено понад 500 знаків у 30 населених пунктах. Сам С.Пархоменко неодноразово наголошував, що "Остання адреса - Україна" - це самостійний український проект, ініціаторами якого стали громадяни України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

Сирський обговорив із командувачем оборони Данії потреби ЗС України та допомогу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА