14:26 16.08.2018

Волонтери підтримують упровадження перепусток цивільних до зони ООС, але дивуються щодо інструкцій

2 хв читати

Українські волонтери, які допомагають підрозділам об'єднаних сил на Донбасі, виступають за впровадження системи перепусток для цивільних осіб до зони проведення ООС, проте критикують останні інструкції, розроблені для волонтерів.

"Волонтери та військовослужбовці спільно захищають нашу територію, ніякого конфлікту між нами та Генштабом немає. Ми просто обурені самим механізмом появи цієї інструкції. Це проблема не Генштабу, а проблема однієї особи в Департаменті військово-цивільного співробітництва, яка створила цей документ і відправила до штабу об'єднаних сил", - повідомила на брифінгу в четвер у Києві керівник громадської організації "ВО "Патріот" Анна Майборода.

Вона зазначила, що начальник Генштабу ЗСУ Віктор Муженко вже доручив юристам Генштабу опрацювати цей документ, оскільки, на думку волонтерів, його розроблено без урахування думки людей, які допомагають армії.

"У цій інструкції в першому пункті прописано, що вона створюється на основі закону про волонтерство від 2015 року, але в цьому законі всім волонтерам пропонувалося реєструватися. Коли вони це зробили, то їхні дані потрапили ворогові. Далі - допомагати мають право лише організації, але є багато волонтерів, котрі допомагають як фізичні особи. Є закон про благодійну діяльність, і більшість волонтерських організацій керуються своїми статутами та меморандумами про співпрацю", - розповіла вона.

Г.Майборода наголосила, що "найбільш обурливо те, що незрозуміло, навіщо і для чого ця інструкція, від чого або кого намагаються захистити армію".

"Не таємниця, що є люди, які приїжджають на фронт, щоб сфотографуватися або пропіаритися. Були випадки, коли народні депутати писали міністру оборони - дайте цьому волонтеру автобус, тому що він хоче провести концерт, є люди, які хочуть провести 20 концертів за держкошти на фронті, а військовим нема коли, вони працюють. У країні скоро вибори, можливо, це була мотивація - захистити військових. Але ми цього не почули", - зазначила вона.

У свою чергу координатор Білоцерківської волонтерської групи Юрій Москаленко заявив, що більшість волонтерів виступають за впровадження спеціальних перепусток для цивільних осіб до зони проведення Операції об'єднаних сил.

"Абсолютно всі волонтери знають одне одного. Є структура, яка себе добре зарекомендувала, - Рада волонтерів при Міноборони, можливо, є сенс доручити їй сформувати список для видачі таких перепусток", - сказав він.

"Зробіть перепустки: дитячі будинки та прифронтові госпіталі - це одні перепустки, заїзд у КНП і "нулі" - це інші перепустки. Ті волонтери, які працюють в окопах, - треті перепустки. Ми тільки за, фронт не повинен перетворюватися на прохідний двір", - додав Ю.Москаленко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА