15:01 16.08.2018

Іноземні експерти попереджають про ризик хімічних загроз на Донбасі

2 хв читати

Координатор проектів ОБСЄ в Україні Вайдотас Верба вважає хімічні загрози на сході України серйозним питанням, про яке не раз попереджали сторони конфлікту.

"Хімічні загрози не мають кордонів і ліній розмежування... коротко кажучи, ми вже сигналізували в різних форматах переговорів, я сам працював із людьми, які брали участь у мінських переговорах. Ми сигналізували багато разів про те, що, незважаючи на низку військових питань, є й інші речі, які стосуються людей. Ці (хімічні питання - ІФ) можуть загрожувати населенню. Ми намагалися донести різними каналами всім фракціям, сторонам, що хімічна загроза насправді дуже серйозне питання", - сказав він на прес-конференції в четвер у Києві.

За його словами, за наявності політичної волі сторони могли б знайти рішення, як ОБСЄ могла б допомогти у вирішенні питання хімічних загроз населенню Донбасу.

У свою чергу президент Ради міжнародного центру хімічної безпеки та захищеності Кшиштоф Патурей нагадав, що схід України був одним із центрів хімічної промисловості країни. "Україна - один із найбільших виробників хімічних речовин у Європі. Унаслідок конфлікту деякі об'єкти покинули, де хімічні речовини просто звалені, які не перебувають під охороною, тому є реальні загрози щодо хімічних питань на сході України", - зазначив експерт.

Заступник помічника секретаря з питань захисту інфраструктури Департаменту внутрішньої безпеки США Девід Вульф додав, що об'єкти хімічної інфраструктури зловмисники розглядають як інструменти здійснення певних дій. За його словами, хімічні речовини можуть викрасти з об'єкта та використати проти населення в місцях масового скупчення людей, також можливі диверсійні, атакуючі дії на об'єкти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА