07:05 20.08.2018

Влада Грузії обіцяє допомогти постраждалим від граду з реалізацією знищеного стихією винограду

2 хв читати
Влада Грузії обіцяє допомогти постраждалим від граду з реалізацією знищеного стихією винограду

Міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі заявив, що жителі Кахетії, головного виноградарського регіону країни, зможуть реалізувати виноград, пошкоджений сильним градом, який обрушився на регіон в ніч на неділю, з мінімальними витратами, щоб відшкодувати завдані стихією збитки.

"Надзвичайний штаб з ліквідації наслідків стихії знаходиться в постійному контакті з компаніями, які можуть виробляти спирт. У населення не буде проблем з реалізацією пошкодженого винограду, і вже завтра з ранку вони (компанії - ІФ) почнуть його приймати", - повідомив Л.Давіташвілі журналістам після засідання штабу.

При цьому міністр закликав виноградарів максимально використовувати пільгове агрострахування, при якому 50% врожаю фінансується державою, щоб в майбутньому, в разі подібної стихії, мати можливість компенсувати можливі втрати.

На недостатньому використанні фермерами пільгової системи агрострахування, особливо, коли йдеться про таку культуру високого ризику, як виноград, акцентував увагу і губернатор регіону Кахетії Іраклій Кадагішвілі.

За його словами, минулої ночі мала місце стихія "безпрецедентного масштабу" і, якби не протиградова система "Дельта", то збитки могли бути набагато більшими, оскільки постраждали б виноградники не тільки на території Ахметського і Телавського муніципалітетів, але і у всьому регіоні.

"Розміщення в Кахетії 86 установок "Дельта" (...) дозволили мінімізувати завдані градом збитки і врятувати в регіоні понад 50 тисяч гектарів виноградників і інших сільгоспкультур", - сказав губернатор.

"Якби не ця система, то вже в травні виноградарі могли залишитися без врожаю", - додав І.Кадагішвілі, за словами якого, завдяки "Дельті", недобір врожаю в двох постраждалих муніципалітетах, за попередніми підрахунками, може скласти не більше 1200 1400 тонн винограду.

Губернатор повідомив, що в постраждалих від стихії муніципалітетах тривають роботи з ліквідації її наслідків. Відповідні служби надають допомогу постраждалому населенню. Зараз повністю відновлено подачу електроенергії, йде відновлення інфраструктури, пошкодженої внаслідок сильної зливи, граду і ураганного вітру. "Робиться все, щоб якомога швидко вирішити всі виниклі в регіоні проблеми", - сказав І.Кадагішвілі.

Раніше повідомлялося, що стихія, яка обрушилася в ніч на неділю, завдала серйозної шкоди жителям сіл Ахметського і Телавського муніципалітетів, затопивши перші поверхи будинків, двори та присадибні ділянки. Градини величиною в куряче яйце повністю знищили урожай винограду, повалені дерева, пошкоджені дороги та лінії електропередачі, в результаті чого багато жителів залишилися без світла.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА