13:59 20.08.2018

Держлікслужба виявила обіг великої кількості найменувань незареєстрованих лікзасобів

2 хв читати
Держлікслужба виявила обіг великої кількості найменувань незареєстрованих лікзасобів

Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками виявила оборот 75 найменувань незареєстрованих і ввезених із порушенням законодавства лікарських засобів.

Згідно з розпорядженням Держлікслужби від 17 серпня 2018 року (№7308), більшість виявлених препаратів незареєстрованих в Україні та ввезених із порушенням законодавства виготовлені в РФ, ще частина - в Німеччині, Іспанії, Франції, Угорщині, Італії, Бельгії, Данії, Румунії, Польщі .

На підставі повідомлень від свого територіального органу в Києві Держлікслужба з метою "активної протидії поширенню ліків неналежної якості, які офіційно не ввозилися на територію України" зобов'язала суб'єкти госпдіяльності, які здійснюють реалізацію, зберігання та застосування ліків, перевірити наявність препаратів зі списку, та у випадку їх виявлення, вилучити з обороту для подальшої утилізації.

Наразі, відповідно до закону України "Про лікарські засоби", на територію країни можна ввозити лише зареєстровані в країні препарати, що мають сертифікати якості на серію лікзасобу, а також ліцензію на імпорт.

Препарати, які не зареєстровані в Україні, можна ввозити на її територію (за наявності відповідних документів) для проведення доклінічних досліджень фармрозробки, кліндосліджень, реєстрації ліків (у такому разі ввозять зразки препарату), переміщення транзитом через територію країни, експонування на виставках, ярмарках, конференціях без права реалізації.

Крім того, незареєстровані ліки можна ввозити до країни для медзабезпечення підрозділів збройних сил інших країн (допущених до України відповідно до законодавства), лікування орфанних захворювань за наявності дозволу Міністерства охорони здоров'я, індивідуального використання громадянами, а також у разі стихійних лих, катастроф, епідемічних захворювань. В останньому разі для ввезення медикаментів необхідний дозвіл центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері охорони здоров'я.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА