10:47 21.08.2018

Правоохоронці сумніваються в алібі підозрюваного в замаху на Гандзюк - Луценко

4 хв читати
Правоохоронці сумніваються в алібі підозрюваного в замаху на Гандзюк - Луценко

Алібі Миколи Новикова, затриманого та заарештованого за підозрою в скоєнні замаху на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона активістку Катерину Гандзюк, під сумнівом, заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Ця людина вже була судима, причому на останній злочин, не пам'ятаю, грабіж чи крадіжку, він також через 20 хвилин зробив собі алібі - пішов до стоматолога й вирвав собі зуб. Людина досвідчена в таких справах. Це не означає, що він точно винен. Але поки що ми ставимо під сумнів алібі, надане його сестрою та її подругою", - сказав Ю.Луценко в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому у вівторок.

Генпрокурор також зазначив, що сумніви виникають і щодо показань подруги сестри підозрюваного, яка не змогла точно сказати, в який день і який час він був з ними, при цьому уточнила, що це було "пізнього ранку". "Якщо злочин скоюється раніше 8, а каву п'ють об 11, то це не алібі", - розповів він.

Ю.Луценко зазначив, що коли він передав розслідування цієї справи Службі безпеки України, в Херсоні затримали одного з підозрюваних, і "передавати в такій ситуації цю справу в руки іншого органу - це просто розірвати ймовірний слід", у зв'язку з чим справу стосовно виконавця замаху на К.Гандзюк веде поліція, а СБУ зареєструвала справу про ймовірних замовників. "Поліція рухається своїм слідом знизу, СБУ рухається зверху... Є два окремі провадження, об'єднання в одне зараз не буде. Поліція має до кінця відпрацювати свою версію про ймовірного замовника. Відсьогодні СБУ отримала доступ до матеріалів поліцейської справи про виконавців", - пояснив він.

При цьому генпрокурор повідомив, що спілкувався з К.Гандзюк першим із правоохоронців, оскільки "з поліцією вона не говорила, а СБУ поки що не змогла провести з нею слідчі дії". Ю.Луценко зазначив, що версій злочину відпрацьовується кілька. "Загалом вони збігаються з тими версіями, які мені Катя виклала перед своєю першою операцією. Скажу вам по секрету, що версія поліції може привести до замовника саме в одній із версій, яку викладала сама Катерина Гандзюк", - розповів генпрокурор, уточнивши, що підозрюваний не має стосунку до Національної поліції.

Водночас він підтвердив інформацію, що в цій справі перевіряють начальника управління захисту економіки Нацполіції в Херсонській області Артема Антощука. "Він поїхав із Херсона півроку тому. Нині він працює в центральному апараті. Так, у них із Катериною було досить багато конфліктів, тому ця версія перевіряється", - сказав генпрокурор.

"Одного підозрюваного затримано, він раніше судимий. Ми бачимо, що в нього було щонайменше двоє співучасників. Ми вже знаємо, в кого точно придбали кислоту, де вона зберігалася. Відпрацьовуємо сліди навколо цього... Я не можу сказати про всі ниточки, за якими ми зараз рухаємося", - розповів Ю.Луценко.

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою співробітницю міськради К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували її в "заподіяння тяжких тілесних ушкоджень", а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Поліція надала їй охорону в лікувальному закладі, де постраждала перебуває.

3 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що співробітники Нацполіції затримали підозрюваного в замаху на вбивство К.Гандзюк, а 6 серпня член колегії МВС України, нардеп від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко повідомив, що підозрюваним є Микола Новиков, 1978 р. н., уродженець Херсона, раніше судимий за статтею "крадіжка" та за незаконне поводження зі зброєю, він є членом одного зі злочинних угруповань Херсонської області. За його словами, мотивом злочину могла бути критика К.Гандзюк "на адресу чиновників і окремих осіб". Херсонський міський суд 6 серпня обрав М.Новикову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці.

7 серпня глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що, можливо, з'явиться ще один підозрюваний у цій справі. 8 серпня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що встановлено місце, де було придбано кислоту, яку використовували під час нападу, встановлено й допитано чоловіка, котрий реалізував кислоту, є якісне фото зображення людини, яка придбала речовину, - "це саме та людина, про яку ... говорив глава Нацполіції Сергій Князєв".

Двоє журналістів, котрі проводили незалежне розслідування, стверджують, що затриманий і заарештований згодом Н.Новиков має алібі на момент скоєння нападу на К.Гандзюк – він перебував на морі з друзями та знайомими.

7 серпня кримінальне провадження за фактом організації замаху на вбивство К.Гандзюк передано до Головного слідчого управління СБУ; про наміри передати розслідування генпрокурор Юрій Луценко повідомив іще 3 серпня. Формулювання провадження звучить так: "За фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю Гандзюк К., вчиненого на замовлення співробітників правоохоронних і державних органів, за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в південному регіоні країни".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА