16:12 21.08.2018

Російська сторона відкинула ініціативу зустрітися для обговорення обміну в'язнями

2 хв читати
Російська сторона відкинула ініціативу зустрітися для обговорення обміну в'язнями

Російська сторона і уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова відкинули ініціативу зустрітися Мінську для обговорення ініціативи Києва про передання РФ 36 російських громадян в обмін на українських політв'язнів, заявляє перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

"На жаль, російська сторона і омбудсвумен РФ Т.Москалькова відкинули ініціативу зустрітися Мінську і обговорити ініціативу України про передання РФ 36 її громадян в обмін на політв'язнів Кремля. Росії громадяни просто не потрібні", - написала І.Геращенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook у вівторок.

Водночас вона повідомила, що офіційно поінформувала представників РФ і ОБСЄ про те, що 22 росіянин, засуджених в Україні через підготовку терактів, диверсії, шпигунство, участь у незаконних збройних формуваннях і військових діях, написали звернення до президента Росії Володимира Путіна з проханням перемістити їх на територію РФ в обмін на українців, яких утримуюють в російських в'язницях.

"Ми на відміну від РФ готові перемістити їх у найкоротші стоки - але в обмін на наших. Ці звернення вже передано дипломатичними каналами до МЗС РФ. Я, в свою чергу, продублювала їх на гуманітарну підгрупу і ТКГ. РФ доведеться відповісти на запитання, чи збираються вони подбати про долю своїх громадян", - зазначила І.Геращенко.

Також вона повідомила, що нагадала представникам ОБСЄ і росіянам в Мінську: до голодуючого в російській в'язниці 100-й день українця Олега Сенцова досі не допустили представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) і ОБСЄ, як і до інших бранців Кремля в Росії і на окупованих територіях.

"Тому, обговорюючи ініційовану ОБСЄ резолюцію про запобігання катуванням, ще раз акцентувала вимогу: в резолюції має бути чітка норма про допуск МКЧХ в тюрми на окупованих територіях і до політв'язнів у в'язницях Кремля. Без цього декларація - папірець. Зазначила, що МКЧХ має повний і безперешкодний доступ до в'язниць в Україні, проте жодного разу не був допущений до в'язниць на окупованих територіях і в РФ. Тому ця норма про допуск МКЧХ так важлива", - додала Геращенко.

Раніше перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко заявила про готовність Києва обміняти 36 громадян Росії, засуджених в Україні за злочини проти територіальної цілісності, на українських політв'язнів, які перебувають на території Російської Федерації.

16 серпня уповноважений з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова повідомляє, що отримала вже 22 заяви від ув'язнених в Україні громадян Росії на ім'я президента Російської Федерації Володимира Путіна з проханням повернути їх на територію РФ шляхом обміну на одного з українських політв'язнів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА