17:39 21.08.2018

Луценко: ДФС України розслідує справу про можливі порушення чиновниками, імена яких згадували на американському процесі проти Манафорта

2 хв читати
Луценко: ДФС України розслідує справу про можливі порушення чиновниками, імена яких згадували на американському процесі проти Манафорта

Державна фіскальна служба України (ДФС) розслідує справу про можливі порушення чиновниками, імена яких згадували на американському процесі проти Пола Манафорта - колишнього керівника передвиборного штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа, тиску з боку адміністрації президента України на слідство не чиниться, заявляє генеральний прокурор Юрій Луценко.

На брифінгу у вівторок у Києві він нагадав, що основне обвинувачення на адресу П.Манафорта в США полягає в тому, що він отримував кошти від українських політиків і не виплачував податки в США, і в цьому правопорушенні немає української юрисдикції.

"Але на його процесі лунають свідчення, що Манафорт отримував кошти за свої консультаційні послуги Януковичу і Партії регіонів від конкретних політиків України", - розповів генпрокурор. Він пояснив, що оскільки ці люди були держчиновниками, то не мали права бути розпорядниками бізнес-структур, а мали передати в управління свій бізнес.

"Тому ми дійсно зареєстрували кримінальне провадження за ймовірними правопорушенням цими державними чиновниками на той момент ... доручення провести слідчі дії передано ДФС. ДФС, очевидно, працюватиме з тими юрисдикціями, на території яких перебувають переважно офшорні компанії, згадані на американському процесі", - наголосив він.

За словами Ю.Луценка, розслідування буде нешвидким.

"Якщо хто-небудь з цього списку ... надає кошти Манафорту ... якщо буде доведено, що це вказівка конкретного українського держслужбовця, то він відповідатиме згідно з чинним українським законодавством", - пояснив генпрокурор.

Відповідаючи на запитання про те, чи чинився на нього тиск з боку АП у рамках розслідування цієї справи, оскільки прізвище Петра Порошенка було озвучено на процесі, Ю.Луценко заявив: "На мене взагалі тиснути дуже складно. З АП у мене немає жодних спроб впливати, не те, що тиску. Я вважаю, що ми партнери в одній справі...Співпраця, контакти, комунікація в цій справі є важливою складовою".

При цьому він запевнив: "Дати мені команду "фас"або "стоп" не пробував ще ніхто".

Ю.Луценко пояснив, що походження коштів має оцінювати фіскальна служба, але в розслідуваному кримінальному провадженні йдеться про інше.

"Якщо глава адміністрації президента тих часів або народний депутат України ... дає команду офшорній компанії виплатити кошти за політичні консультації Януковичу або Партії регіонів, то в цьому будуть ознаки того, що він не відмовився від управління бізнесом, значить, порушив чинне українське законодавство. Якщо це буде встановлено, то ця людина буде притягнута до відповідальності, ким би вона сьогодні не була", - запевнив генпрокурор.

Однак, як наголосив Ю.Луценко, швидкість виконання міжнародних доручень невисока, тому розраховувати на швидке розслідування не доводиться.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

Росіяни за добу здійснили шість ракетних та 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА