20:33 21.08.2018

Слова Москалькової про неможливість звільнення Сенцова - фарс і маячня, все залежить від політичної волі Путіна - І.Геращенко

3 хв читати
Слова Москалькової про неможливість звільнення Сенцова - фарс і маячня, все залежить від політичної волі Путіна - І.Геращенко

Представник України у гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко розцінює слова російського омбудсмена Тетяни Москалькової про неможливість звільнення українського режисера Олега Сенцова як затягування часу і продовження тактики шантажу.

"Те, що городить омбудвумен РФ Т.Москалькова про неможливість звільнення Сенцова і якусь загадкову "нову правову угоду" між РФ і Україною - це, звичайно, маячня, банальне і лицемірне затягування часу, фарс, підлість і продовження тактики шантажу долями живих людей. Єдине, що потрібно для звільнення Сенцова, Кольченка, Сущенка, інших бранців Кремля і заручників з окупованих територій, - це політична воля і бажання Путіна. Волі немає, навпаки, є бажання замучити при потуранні і байдужості світу...", - написа І.Геращенко на сторінці у Facebook у вівторок ввечері.

Вона вказала, що Україна продемонструвала всі можливі кроки та ініціативи для звільнення політв'язнів і заручників. "У відповідь - нові та нові фарс і брехня Кремля, виверти і відмовки. Можливі смерті і каліцтва українських політв'язнів і заручників назавжди будуть на совісті світу, який продовжує загравати з диктатором...", - підсумувала Геращенко.

Пізніше у вівторок перший віце-спікер Верховної Ради додала, що РФ насильно нав'язує своє громадянство, "як каторгу, як рабство", а О.Сенцов, як і О.Кольченко, ніколи не визнавали себе громадянами країни-агресора, не писали заяв про набуття російського громадянства і не брали в руки російський паспорт.

"Це примусова, насильницька паспортизація, яка є злочином. Примітно, що злочин підтримує уповноважений з прав людини РФ, яка силою, проти волі, нав'язує Олегу громадянство країни, якій наплювати на своїх громадян", - написала І.Геращенко у своїй сторінці у вівторок ввечері.

Вона нагадує, що українська сторона на засіданнях ТКГ у Мінську п'ятий місяць апелює до РФ з одним запитанням - чи планують вони забирати своїх громадян, які "вже до Путіна чолобитні пишуть з проханням - хочемо додому". Російська влада мовчить і, зазначає І.Геращенко, по суті, не визнає своїх громадян своїми, "демонструє злочинну байдужість до долі своїх громадян", яких, згідно з усіма конвенціями, має захищати, якщо за кордоном вони потрапили в біду.

"Плиз, скажіть хтось генералу Москальковій, що для звільнення Сенцова не потрібно нових угод РФ і України, а лише указ Путіна про його помилування. Крапка", - наголосила перший віце-спікер Верховної Ради України.

Раніше у вівторок уповноважений з прав людини в РФ Т.Москалькова заявила, що обмін О.Сенцова на російських ув'язнених, яких утримують в Україні, неможливий, оскільки він має громадянство і Росії, і України, для таких випадків необхідно напрацювати новий правовий механізм.

"Що стосується Сенцова, Штиблікова тощо, у них вийшли за фактом два громадянства. І відповідно до української Конституції, їхні громадяни видачі не підлягають на територію Росії - так само, як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію. Тому тут потрібно шукати якусь нову правову форму", - сказала Т.Москалькова на прес-конференції.

На думку уповноваженого, між Росією і Україною має бути укладено двосторонню угоду про статус осіб з двома громадянствами.

Вона висловила сподівання на те, що в результаті переговорів МЗС двох країн та інших компетентних органів такий механізм буде знайдено.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА