19:20 21.08.2018

Апеляцію у справі Кернеса подали обвинувачення і сторона потерпілих

4 хв читати
Апеляцію у справі Кернеса подали обвинувачення і сторона потерпілих

До апеляційного суду Полтавської області надійшли матеріали кримінального провадження щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса і його охоронців Віталія Блінніка та Євгена Сміцького за апеляційними скаргами на рішення суду першої інстанції.

Як повідомляється у вівторок на порталі "Судова влада України", апеляційні скарги подали прокурори відділів Генпрокуратури України, які брали участь у розгляді кримінального провадження в суді першої інстанції, а також потерпілий Сергій Ряполов і його представник, адвокат Тетяна Зелькіна.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи визначено склад колегії суддів, яка розглядатиме апеляційні скарги. Це Володимир Костенко, Ліліана Нізельковська і Василь Маличенко.

Як повідомлялося, 25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів "друзів Кернеса" біля готелю "Національ". Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 року Г.Кернес був повідомлений про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування.

Його охоронцям було пред'явлено підозру за ч.2 ст.146, ч.2 ст.127, ч.1 ст.129 КК України.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Г.Кернеса і двох його охоронців.

2 квітня 2015 р. ВССУ оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов виніс постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса і його охоронців В.Блінніка та Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

"Суд постановив: кримінальне провадження за обвинуваченням Кернеса Геннадія Адольфовича, ... Блінніка Віталія Дмитровича, ... Сміцького Євгена Миколайовича закрити в зв'язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі", - йдеться в рішенні, оголошеному А.Антоновим.

У мотивувальній частині документа зазначається, що неявка прокурорів, потерпілих та їхніх представників на судові дебати порушує принцип змагальності сторін та принцип рівності всіх перед законом і судом. Крім того, сторона обвинувачення такою поведінкою порушує принцип поваги до людської гідності.

"Оскільки суд вичерпав можливості забезпечення участі прокурорів і потерпілих в такій важливій стадії судового процесу, як судові дебати, суд позбавлений можливості прийняти остаточне рішення по суті обвинувачення, тому слід звернутися до можливості застосування аналогії права в кримінальному процесі", - йдеться в рішенні суду.

Проаналізувавши норми національного і міжнародного права, суд дійшов висновку, що кримінальне провадження слід закрити.

Пізніше того ж дня заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська повідомила, що прокуратура Полтавської області відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддею неправосудного рішення у справі щодо Г.Кернеса, В.Блінніка і Є.Сміцького.

"Прокуратура Полтавської області внесла відомості за цим фактом до ЄРДР за ч. 1 ст. 375 КК України (постановлення суддею неправосудного рішення)", - сказала А.Стрижевська на брифінгу.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що суддя А.Антонов прийняв завідомо неправосудне рішення і відповість перед законом.

"Суддя, який в порушення всіх законодавчих норм ухвалив рішення про закриття справи Кернеса - відповідатиме за завідомо неправосудне рішення. І дембельський акорд не допоможе", - написав Ю.Луценко у своїй сторінці в соцмережі Facebook Також він висловив переконання, що "справу Кернеса безсумнівно повернуть на розгляд для прийняття об'єктивного вироку".

Того ж дня НАЗК заявило про намір перевірити декларації про доходи судді А.Антонова.

15 серпня А.Антонов поскаржився на тиск з боку Генпрокуратури і НАЗК до Вищої ради правосуддя і попросив вжити заходів для забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА