11:56 23.08.2018

Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту перший метеорологічний супутник ESA

2 хв читати
Європейська РН Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту перший метеорологічний супутник ESA

Європейська ракета-носій (РН) легкого класу Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту перший метеорологічний супутник Європейського космічного агентства (ESA) Aeolus.

Згідно з повідомленням на сайті Державного космічного агентства України (ДКАУ), здійснений о 00:20 за київським часом з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка) запуск став 12-м за програмою Vega і першим у 2018 році.

Виготовлений європейським концерном Airbus супутник Aeolus масою 1,35 тонни призначений для дистанційного зондування вітру та вивчення атмосфери Землі. Це перший супутник, здатний спостерігати за вітрами, використовуючи лазерну технологію для створення динамічних 3D-карт приземних вітрів у всьому світі. Aeolus оснащений інструментом LIDAR (Light Detection And Ranging) під назвою Aladin, який використовує ефект Доплера для визначення швидкості вітру на різних висотах. Супутник надасть надійні дані профілю вітру в глобальному масштабі. Дані необхідні метеорологам для подальшого підвищення точності прогнозів погоди та кліматологів для кращого розуміння глобальної динаміки атмосфери Землі. Термін служби супутника - три роки.

РН Vega розробило Європейське космічне агентство (ESA) спільно з Італійським космічним агентством (ASI). Вона призначена для виведення на сонячно-синхронну орбіту висотою 1200 км супутників масою до 1200 кг або на полярну орбіту висотою 700 км супутників масою 1500 кг.

Маршовий двигун для 4-го ступеня РН RD-868P розробило держпідприємство "Конструкторське бюро "Південне" (КБП) і виготовило держпідприємство "ВО "Південмаш" (ПМЗ, обивда - Дніпро). Успішний пробний пуск РН Vega здійснено в лютому 2012 року. З травня 2013 року ЕSА розпочало комерційну експлуатацію нової РН.

У липні 2017 року українські учасники кооперації за програмою Vega продовжили укладений у 2012 році контракт із європейським підрядником - італійською Avio SpA на постачання серійних двигунів для РН Vega до 2020 року.

Уряд України та ESA підписали угоду про співпрацю у сфері використання космічного простору в мирних цілях у 2008 році. До складу ESA входять 17 європейських країн.

Наразі Україна готує створення інформаційного хабу для реалізації підписаної у травні 2018 року угоди з ЄС щодо співпраці в європейській програмі космічного моніторингу Copernicus.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА