17:24 23.08.2018

Заарештовано п'ятого підозрюваного в замаху на Гандзюк, заявляє Аброськін

4 хв читати
Заарештовано п'ятого підозрюваного в замаху на Гандзюк, заявляє Аброськін

Перший заступник голови Національної поліції України В'ячеслав Аброськін повідомляє про обрання п'ятому підозрюваному в замаху на в. о. керуючого справами виконкому Херсонської міськради, радника мера Херсона, активістку Катерину Гандзюк Микиті Грабчуку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

"Це молода 23-річна людина, мешканець Житомирської області, який дійсно з перших днів війни на сході став на захист держави. Дуже прикро, що цього хлопця, як і трьох інших патріотично налаштованих, використала для скоєння жахливого злочину людина, яка під час військових дій була для них командиром, якій вони повністю довіряли свої життя", - написав В.Аброськін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, станом на сьогодні вже затримано п'ятьох підозрюваних, з яких четверо заарештовані, п'ятого поміщено під цілодобовий домашній арешт. "Керував цією групою 41-річний мешканець Херсонської області, колишній учасник АТО, який останнім часом займався громадською діяльністю та є засновником місцевої організації учасників АТО. Він використав свій авторитет та задіяв для скоєння злочину своїх молодших бойових побратимів, мешканців Житомирської та Хмельницької областей", - розповів В.Аброськін.

Перший заступник голови Нацполіції повідомив, що М.Грабчук під час скоєння злочину "отримав значний опік частин свого тіла".

Щодо затримання в перші дні після скоєння злочину за підозрою в його здійсненні Миколи Новикова він зазначив, що "на той час дійсно у слідства були всі підстави його підозрювати". "Але ті комплексні заходи, що були проведені поліцією, надали можливість прокурору звільнити його з-під варти", - написав В.Аброськін.

У свою чергу відділ комунікації поліції Херсонської області повідомляє, що п'ятого підозрюваного у справі про замах на чиновника Херсонської міськради заарештовано на 60 діб, не називаючи їхніх імен. "Херсонський міський суд заарештував підозрюваного на 60 діб без права внесення застави", - повідомляється на сайті Херсонської облполіції в четвер.

У поліції також нагадали, що раніше троє підозрюваних у справі вже були заарештовані на 60 діб без права внесення застави, а стосовно четвертого "застосовано цілодобовий домашній арешт із носінням електронного засобу контролю".

Як повідомлялося, 31 липня вранці в Херсоні невідомий облив концентрованою сірчаною кислотою співробітницю міськради К.Гандзюк біля її будинку. Постраждалу з опіками доправили до місцевої лікарні, але незабаром перевели до медзакладу Києва.

Спочатку кваліфікація в кримінальному провадженні була "хуліганство", потім правоохоронці перекваліфікували її в "заподіяння тяжких тілесних ушкоджень", а згодом, після підтвердження того, що К.Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою, кваліфікацію було змінено на "замах на вбивство з особливою жорстокістю". Поліція надала їй охорону в лікувальному закладі, де постраждала перебуває.

3 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що співробітники Нацполіції затримали підозрюваного в замаху на вбивство К.Гандзюк, а 6 серпня член колегії МВС України, нардеп від фракції "Народний фронт" Антон Геращенко повідомив, що підозрюваним є Микола Новиков, 1978 р. н., уродженець Херсона, раніше судимий за статтею "крадіжка" та за незаконне поводження зі зброєю, він є членом одного зі злочинних угруповань Херсонської області.

Херсонський міський суд 6 серпня обрав М.Новикову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці.

Тим часом двоє журналістів, котрі проводили незалежне розслідування, стверджують, що затриманий і заарештований згодом Н.Новиков має алібі на момент скоєння нападу на К.Гандзюк – він перебував на морі з друзями та знайомими.

7 серпня глава Нацполіції України Сергій Князєв заявив, що, можливо, з'явиться ще один підозрюваний у цій справі. 8 серпня перший заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін повідомив, що встановлено місце, де було придбано кислоту, яку використовували під час нападу, встановлено й допитано людину, яка реалізувала кислоту, є якісне фото зображення людини, яка придбала розчин, - "це саме та людина, про яку... говорив голова Нацполіції Сергій Князєв".

7 серпня кримінальне провадження за фактом організації замаху на вбивство К.Гандзюк передано до Головного слідчого управління СБУ; про наміри передати розслідування генпрокурор Юрій Луценко повідомив іще 3 серпня. Формулювання провадження звучить так: "За фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю Гандзюк К., вчиненого на замовлення співробітників правоохоронних і державних органів, за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки в південному регіоні країни".

17 серпня директор департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко повідомив, що співробітники поліції та СБУ затримали двох чоловіків, підозрюваних в організації та співучасті в замаху на К.Гандзюк. За його словами, серед затриманих - "громадян Г., якого Нацполіція раніше оголосила в розшук як зафіксовану на відео з камер спостереження особу, котра купувала знаряддя злочину (сірчану кислоту)".

19 серпня в результаті проведення спецоперації поліцейські затримали ще трьох громадян, підозрюваних в організації та співучасті у скоєнні замаху, тож загалом у цій справі затримано п'ятьох осіб, повідомив голова Нацполіції України С.Князєв. "Наразі стосовно п'ятьох чоловіків проводиться кримінальне розслідування. Матеріали про обрання запобіжного заходу щодо затриманих буде направлено до суду", - сказав він, додавши, що більшість із затриманих брали участь в АТО.

22 серпня С.Князєв повідомив, що в участі та співучасті замаху на К.Гандзюк підозрюють шістьох осіб. Того самого дня М.Новикова звільнили з-під варти, з нього знято підозри, а глава СБУ Василь Грицак заявив, що в цій справі заарештовано п'ятьох осіб, СБУ працює над встановленням мотивів і замовників злочину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Окупанти обстрілювали Марганецьку та Мирівську громади, а також громади Криворіжжя, є поранена

У Новомосковському районі Дніпропетровської області збито ворожу ракету

На фронті найскладніша ситуація на сіверському та покровському напрямках - Генштаб

Вертоліт із президентом Ірану здійснив жорстку посадку на північному заході країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА