14:17 25.08.2018

Представники ОБСЄ відвідали моряків російського танкера "Механік Погодін", заблокованого в порту Херсона

3 хв читати
Представники ОБСЄ відвідали моряків російського танкера "Механік Погодін", заблокованого в порту Херсона

Представники місії ОБСЄ і компанії-судновласника "В.Ф.Танкер" відвідали екіпаж російського танкера "Механік Погодін", заблокованого в порту Херсона.

Як повідомляється на сайті судновласника, делегація ОБСЄ змогла поставити екіпажу запитання про здоров'я та умови життя.

Водночас наголошується, що інспектори ОБСЄ не піднімалися на борт російського судна, оскільки їхній мандат поширюється тільки на територію України.

"Команда почувається добре, екіпаж забезпечений усіма необхідними продуктами харчування і медикаментами, моряки мають можливість залишати в разі необхідності судно, а також у будь-який час зв'язуватися з родичами та близькими. Танкер повністю готовий до відплиття і розташований біля причалу в очікуванні дозволу на відхід", - зазначено в повідомленні.

За інформацією судновласника, перший візит інспекторів ОБСЄ з метою спілкування з екіпажем судна заблокувала Служба безпеки України.

Як повідомлялося, 10 серпня Управління СБУ в АРК виявило в Херсонському морському торговельному порту судно російської компанії, яка перебуває під санкціями Ради національної безпеки та оборони України (РНБО).

11 серпня уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова попросила українську колегу Людмилу Денісову з'ясувати подробиці можливого арешту в Херсоні російського судна "Механік Погодін", а також заявила про намір зустрітися з екіпажем у разі згоди влади України.

У свою чергу уповноважений Верховної Ради з прав людини Л.Денісова повідомила, що, згідно з інформацією, яка надійшла до неї від Служби безпеки та Прикордонної служби України, вони не мають жодних претензій до членів екіпажу російського судна "Механік Погодін". Водночас український омбудсмен зазначила, що, незважаючи на відсутність обмежень у пересуванні моряків, вони нікуди не виходять і залишаються на судні. "Під санкціями судно й майно, яке, за попередніми даними, належить компанії ВЕБ "Лізинг", внесеній до санкційного списку 26 липня 2018 року. Суд відбудеться в понеділок", - додала Л.Денісова.

У компанії "В.Ф.Танкер", що є оператором судна, висловили побоювання щодо можливості силового захоплення танкера: "Екіпаж судна "Механік Погодін" побоюється силового захоплення. ... екіпаж судна "Механік Погодін" і вантаж залишаються заблокованими в порту Херсона. Капітан судна не може отримати дозвіл залишити порт, вивантаження дизельного пального заборонене, а портова влада не може надати перелік претензій до судна або судновласника".

Народний депутат України з фракції "Блок Петра Порошенко" Ірина Фріз вважає, що ситуація з російським судном "Механік Погодін" повинна бути вирішена в силовий спосіб. "Оскільки судно є в санкційних списках і розміщується на території України в порту, що перебуває під контролем української влади, неприйнятною є ситуація, коли контролюючі органи не можуть отримати доступ на борт судна. Силовий захід на борт танкера може стати гарною демонстрацією дзеркальної відповіді на політику Російської Федерації в Азовському морі, де російська влада дозволяє зупиняти та перевіряти кораблі, що здійснюють операції з портами України в басейні Азовського моря", - написала депутат у Facebook.

18 серпня перший заступник постійного представника президента України в Автономній Республіці Крим Ізет Гданов повідомив, що російське судно "Механік Погодін", внесене до українського санкційного списку і розташоване в порту Херсона, заблоковано там на три роки. "10 серпня актив цієї компанії, а саме судна "Механік Погодін", було заблоковано на три роки в порту міста Херсона", - сказав І.Гданов у коментарі "Громадському радіо".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА