14:37 27.08.2018

Підтримка незалежності України населенням повернулася на рівень 2016 рок

3 хв читати
Підтримка незалежності України населенням повернулася на рівень 2016 рок

Якби референдум про незалежність України проходив у травні 2018 року, за акт про незалежність проголосували б 66% жителів країни, проти - 12%, і 21% - не визначились, чи не брали б участі у референдумі, свідчать результати всеукраїнського опитування громадської думки, яке провів у травні 2018 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС).

Згідно з оприлюдненим у понеділок на сайті КМІС прес-релізом, для того щоб відстежувати ставлення населення до державної незалежності, соціологи в період з 18 до 30 травня 2018 року задавали респондентам запитання, як би вони вчинили, якби референдум щодо проголошення незалежності України відбувався нині.

Отримані ними результати показують: "Якби референдум про незалежність України проводився в травні 2018 року, і ті, хто не визначився, як голосувати, як правило, не прийшли б на референдум, в цьому референдумі взяли б участь 79% населення, і 84% із них проголосували б за акт про незалежність, 16% - проти".

У КМІС зазначають, що за минулий рік "відсоток тих, хто в разі референдуму проголосував би за незалежність України, трохи знизився (з 70% до 66% населення, або з 90% до 84% голосів "за"), повернувшись до рівня 2016 року".

У віковому розрізі відсоток тих, хто проголосував би за незалежність України, якби цей референдум відбувався нині, трохи вище серед молодих людей (до 40 років), ніж серед старшої вікової групи, однак ця різниця не дуже велика: серед людей віком до 40 років за незалежність були готові проголосувати близько 73%, "проти" - 8%, "не визначились" - 20%, серед людей старше 40 років: "за" - 62%, "проти" - 15%, "не визначились" - 23%.

Коментуючи результати цього дослідження, гендиректор КМІС Володимир Паніотто припустив, що незначне зниження прихильників незалежності України може бути пов'язано з продовженням інформаційної війни та посиленням політичної боротьби з наближенням виборів.

"Наші дані показують, що загалом ситуація в Україні за основними соціальними показниками покращується, хоча темпи поліпшення і не дуже високі (наприклад, рівень добробуту, щастя, здоров'я - підвищується, рівень бідності - знижується). Є позитивна динаміка і за іншими показниками... Водночас більшість населення вважає, що ситуація не поліпшується, а погіршується", - наводять слова В. Паніотто в прес-релізі.

Гендиректор КМІС додав: "Можна висловити гіпотезу, що це пов'язано з продовженням інформаційної війни, з наближенням виборів і посиленням політичної боротьби, взаємна критика політиків і критика влади зростає. Ставлення та поведінка людей залежить не лише (а часто і не стільки) від реальної ситуації, скільки від її сприйняття, тому частина населення недооцінює позитивні тенденції, і вважає, що ситуація погіршується, а це ситуаційно впливає на ставлення до незалежності України".

Всеукраїнське опитування громадської думки КМІС провів з 18 до 30 травня 2018 року. Методом особистого інтерв'ю (CAPI- опитування за допомогою комп'ютера, без паперових анкет) опитано 2025 респондентів, які проживають у 108 населених пунктах усіх областей України (крім АР Крим) за стохастичною вибіркою, репрезентативною для населення України старше 18 років.

У Луганській і Донецькій областях опитування здійснювалося лише на територіях, контрольованих владою України. Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0.95 і за дизайн-ефекту 1.5) не перевищує: 3,3% - для показників близьких до 50%; 2,8% - для показників близьких до 25%; 2,0% - для показників близьких до 10%; 1,4% - для показників близьких до 5%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА