15:44 28.08.2018

Більшість українців підтримує виборність місцевої влади на Донбасі після його звільнення, але проти місцевого формування судових органів

2 хв читати

Більшість опитаних українців вважає, що місцеві органи влади на непідконтрольних уряду територіях Донбасу з початком реінтеграції має обирати місцеве населення, а не призначати Київ.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження "Кальміуської групи", проведеного компанією GFK Ukraine в травні 2018 року і презентовані на прес-конференції у вівторок в Києві.

На думку 57% опитаних українців, місцеві органи влади на непідконтрольних територіях Донбасу має обирати місцеве населення, тоді як 34% вважають, що їх має призначати Київ.

Серед опитаних жителів підконтрольної уряду частини Донбасу 69% виступають за обрання місцевих органів влади, а 21% - за призначення їх Києвом після відновлення контролю уряду над ОРДЛО.

Водночас майже половина українців (49%) вважає, що муніципальну поліцію має формувати центральна влада в Києві, майже третина (32%) виступає за те, що Київ має призначати лише керівний склад, а середню і нижню ланку має формувати місцева влада. 14% респондентів вважають, що формувати муніципальну поліцію має місцева влада.

Приблизно рівна кількість жителів Донбасу вважає, що муніципальну поліцію має формувати центральна влада з Києва (33%); керівний склад призначає Київ, а середню та нижню ланку - місцева влада (34%).

За абсолютні повноваження місцевої влади під час формування муніципальної поліції після відновлення контролю Києва над ОРДЛО виступає 27% жителів підконтрольної частини Донбасу.

Водночас чверть із них вважає, що аналогічний підхід має бути і під час формування судових органів, тоді як 40% виступають за те, щоб центральна влада з Києва формувала суди на поверненому під контроль Донбасі, а 29% говорять про те, що Київ має призначати тільки "керівний склад" судових органів.

Більше ніж половина жителів усієї України (54%) вважає, що центральна влада має формувати судові органи в ОРДЛО.

Опитування проведено з 3 по 19 травня 2018 року методом телефонних інтерв'ю з дзвінками на мобільні номери з випадковим генеруванням номера телефону. Вибірка становила 1980 респондентів, із них 528 - із підконтрольних українському уряду територій Донецької та Луганської областей. У таблицях, розданих журналістам, "представлені зважені дані та загальний обсяг зваженої вибірки як 1500 респондентів".

Максимальна похибка становить не більше ніж 2,5% для України і до 4,9% для Донецької та Луганської областей.

Дослідження проводилося в усіх областях, за винятком непідконтрольної частини Донбасу та Криму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА