15:20 29.08.2018

Велика палата ВСУ 4 вересня розпочне розгляд справи про невиплату пенсій тимчасово переміщеним особам

3 хв читати
Велика палата ВСУ 4 вересня розпочне розгляд справи про невиплату пенсій тимчасово переміщеним особам

Велика палата Верховного суду України (ВСУ) 4 вересня розпочне розгляд справи про невиплату пенсій громадянам зі статусом тимчасово переміщених осіб.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат юридичної фірми Ario Law Firm Микола Соколов, йдеться про подання судді Донецького окружного адміністративного суду, що надійшло в лютому 2018 року до ВСУ, про позов пенсіонера до Бахмутського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (ОУ ПФУ) як зразкової справи. До подання було додано копії матеріалів із 26 типових справ. 3 травня 2018 року ВСУ підтвердив незаконність рішення Бахмутського ОУ ПФУ та зобов'язав відновити виплату пенсій. Висновки Верховного суду в цій зразковій справі підлягають застосуванню в усіх адміністративних судах в аналогічних справах.

Водночас, не бажаючи відновлювати виплату пенсій, Бахмутське ОУ ПФУ оскаржило рішення ВСУ, тому, згідно з Кодексом адміністративного судочинства України, рішення Верховного суду в зразковій справі підлягає перегляду його Великою палатою.

М.Соколов зазначив, що через бойові дії на сході України значна кількість громадян України пенсійного віку виявилася на тимчасово непідконтрольних територіях. У 2016 році ПФУ на підставі закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб і Порядку здійснення контролю за проведенням соціальних виплат тимчасово переміщеним особам за місцем їхнього фактичного проживання/перебування ввів особливу процедуру виплати пенсій жителям тимчасово окупованих територій. Згідно із затвердженою процедурою, якщо пенсіонер-громадянин України з якихось причин відсутній на підконтрольній території понад 60 днів, то управління соціального захисту населення скасовує йому довідку тимчасово переміщеної особи, а управління ПФУ, в свою чергу, припиняє виплату пенсії. Відновити виплату пенсій можливо лише через шість місяців.

"Якщо зіставити дані Мінсоцполітики та дослідження Агентства ООН з питань міграції, близько 90 тис. пенсіонерів заявили, що їм перестали виплачувати пенсії. Заборгованість перед пенсіонерами за попередні періоди не виплачується, а кошти можна отримати лише з дати подання заяви про відновлення виплати", - зазначив юрист.

М.Соколов наголосив, що органи ПФУ відзначають, що виплачені суми соціальних виплат враховуються в органі, що здійснює соціальні виплати, і виплачуються на умовах окремого порядку, визначеного Кабміном.

"Цей порядок, на який посилаються фахівці ПФУ, так і не було розроблено. Взагалі з незрозумілих причин державні чиновники відносять пенсію до соціальних виплат, хоча пенсія це придбане право кожного громадянина і його власністю, яка зароблена працею", - сказав він.

Юрист пояснив, що за допомогою юристів у інтересах пенсіонерів було подано значну кількість позовів до територіальних органів ПФУ про відновлення виплат і стягнення заборгованості.

"У більшості випадків суди ухвалюють рішення на користь пенсіонерів. Жоден закон не встановлює таку підставу припинення виплати пенсії як скасування дії довідки внутрішньо переміщеної особи, зміна місця проживання, застосування Інтегрованої міжвідомчої інформаційно-телекомунікаційної системи щодо контролю осіб, транспортних засобів і вантажів, які перетинають державний кордон "Аркан", списки Служби безпеки України, які наполегливо застосовують органи ПФУ. Верховний суд уже підтверджував безпідставність і незаконність припинення виплати пенсій за перерахованих причин", - наголосив М.Соколов.

Як повідомлялося, Міністерство соціальної політики України заявило про намір розробити нормативний акт, який гарантуватиме виплату несплачених пенсій українцям на окупованих територіях, незалежно від терміну їх припинення.

За словами міністра соціальної політики Андрія Реви, держава повністю визнає свої зобов'язання з питань пенсійних виплат перед українцями, які вимушено залишилися проживати на окупованих територіях.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА