18:04 30.08.2018

Кіберполіція викрила організаторів міжнародної шахрайської онлайн фінансової біржі

3 хв читати
Кіберполіція викрила організаторів міжнародної шахрайської онлайн фінансової біржі

Працівники кіберполіції України викрили організаторів масштабної шахрайської онлайн фінансової біржі, що діяла з 2013 року на території декількох держав, виявили в Києві її офіс, де під час здійснення обшуків знайшли клієнтську базу, яка налічувала близько 15 тис. осіб.

"Зловмисники діяли на території декількох країн. Один з їх офісів розміщувався у місті Києві та налічував близько 60 працівників. Під час обшуку поліцейські вилучили клієнтську базу, яка налічувала більше ніж 15 тисяч осіб. Наразі правоохоронці звертаються до громадян для встановлення усіх осіб, які потерпіли від дій шахраїв", - наводить у четвер слова начальника Департаменту кіберполіції Сергія Демедюка прес-служба Нацполіції України.

За його словами, працівники Департаменту кіберполіції встановили, що злочинна група діяла з 2013 року. Її учасники, на чолі з 28-річним іноземцем, організували злочинну схему заволодіння коштами громадян. Ця схема діяла під виглядом участі в онлайн торгах валютними парами (бінарні опціони), використовуючи низку онлайн ресурсів.

Для цього зловмисники спеціально створили веб-ресурси «binex. ru», «binex. ua», «binex. kz». Вони мали на меті залучення потенційних клієнтів та створення враження участі в реальних онлайн фінансових торгах. Клієнту пропонувалося взяти участь у торгах шляхом відкриття спеціального демо-рахунку, за допомогою якого створювалася імітація успішних торгів. Після цього потенційній жертві пропонували відкрити реальний рахунок

"Використовуючи низку методів психологічного впливу та спеціально створених програм, шахраї націлювали клієнтів на максимальний розмір внеску на свій рахунок. При цьому чим більша сума внесених коштів на рахунок – тим вірогідність успішного проведення торгів зростала. Водночас зловмисники цілеспрямовано здійснювали низку операцій, що призводили до втрати грошей учасником цих "торгів". У разі спроби потерпілого вивести свої гроші достроково, шахраї під різними приводами відмовляли та пропонували продовжити", - розповів С.Демедю .

У Києві оперативники кіберполіції спільно зі слідчими Подільського управління столичної поліції, за процесуального керівництва прокуратури, провели санкціонований обшук в офісі шахраїв. Під час обшуку поліцейські виявили клієнтську базу, яка налічувала близько 15 тисяч осіб (як громадян України, так і іноземців), CRM-систему (за її допомогою якої здійснювалося адміністрування, аналітика, збір статистичних відомостей та маніпулювання рахунками потерпілих), аудіозаписи розмов із клієнтами (близько 60 тисяч годин), перелік банківських рахунків шахраїв та чорнові записи. Комп‘ютерну техніку вилучено. Її направлено на відповідну експертизу.

Кримінальне провадження розпочато за ч.4 ст.190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. За результатами попереднього розслідування слідчі встановлюватимуть роль кожного з учасників злочинної схеми. Кожному з них буде надано правову оцінку відповідно до чинного законодавства.

"До правоохоронних органів країн, де також розташовувалися офіси шахраїв, каналами Інтерполу буде надіслано повідомлення про виявлення цієї злочинної групи - для інформування та реагування", - йдеться в повідомленні.

Найближчим часом планується встановлення повного переліку постраждалих громадян України та їх допити, проведення обшуків офісних приміщеннях компанії в інших регіонах України, огляд речових доказів із метою оголошення підозри причетним особам.

"Наразі ми звертаємося до громадян, які брали участь у таких торгах на вищезазначених сайтах - для визнання їх потерпілими та збору додаткової інформації, яка може допомогти слідству в документуванні злочинної діяльності шахраїв", - повідомив керівник Департаменту кіберполіції.

Громадяни, які стали жертвами організаторів шахрайських торгів, можуть звернутися до поліції та надати інформацію за телефоном (044) 290-06-12 або за електронною адресою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА