19:27 30.08.2018

Вчені дійшли висновку, що до кліматичної точки неповернення людству залишилось 17 років

3 хв читати
Вчені дійшли висновку, що до кліматичної точки неповернення людству залишилось 17 років

Вчені з Утрехтського університету в Нідерландах дійшли висновку, що якщо людство не почне вживати заходів з боротьби зі зміною клімату до 2035 року, воно не зможе обмежити зростання глобальної середньої температури безпечними двома градусами Цельсія. На думку вчених, шанс зупинити потепління на 1,5 градуса вже практично втрачений, пише N + 1 з посиланням на журнал Earth System Dynamics.

Середня глобальна температура планети зараз приблизно на один градус вище значення середини XIX століття, так званого доіндустріального періоду.

У 2015 році було прийнято Паризьку хартію. Вона передбачає, що завдяки обмеженню викидів парникових газів зростання температури, викликане антропогенним впливом на клімат, не перевищить два градуси Цельсія. Це значення вважається відносно безпечним порогом, при якому наслідки зміни клімату будуть не такими серйозними.

Хенк Дейкстра з Утрехтського університету і його колеги використовували кліматичні моделі, щоб визначити "точку неповернення", після якої обмежити потепління вже не вдасться. Стандартні кліматичні моделі дозволяють, зокрема, визначити, як буде змінюватися клімат Землі в залежності від сценарію дій людини - того, як будуть скорочуватися або зростати викиди парникових газів.

"У нашому дослідженні ми показали, що для дій в області захисту клімату є жорсткі дедлайни. Ми дійшли висновку, що залишилося дуже мало часу до того моменту, коли паризькі цілі (1,5 і 2 градуси) стануть недосяжними навіть при різкому скороченні викидів", - сказав Дейкстра, якого цитує прес-служба Європейського союзу наук про Землю.

Якщо людство буде нарощувати частку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) в енергобалансі два відсотки на рік, починати робити це потрібно до 2035 року. Тоді з ймовірністю 67% потепління до кінця нинішнього століття вдасться зупинити на двох градусах. Якщо діяти рішучіше і додавати п'ять відсотків ВДЕ на рік, дедлайн можна відкласти на 10 років. Разом з тим, автори нагадують, що за останні 20 років частка поновлюваних джерел енергії в світі зросла з близькою до нуля лише до 3,6% за даними доповіді BP.

Щоб з тією ж імовірністю обмежити зростання глобальної середньої температури на планеті до 1,5 градуса, помірний сценарій зростання частки ВДЕ вже не спрацює - автори пишуть, що для цього людству потрібно буде збільшувати частку ВДЕ на п'ять відсотків на рік з 2027 року. Негативні викиди, тобто видалення CO2 з атмосфери, наприклад, за допомогою уловлювання і захоронення вуглекислого газу, допомогли б відкласти дедлайн на 6-10 років, але поки такі технології існують лише у вигляді прототипів.

"Якщо збільшити необхідну ймовірність (обмеження потепління) до 95%, точка неповернення для двох градусів зміщується на 2022 рік, а для півтора градуса її вже пройдено", - пишуть вчені. На їхню думку, розуміння термінів, в які необхідно почати діяти, допоможе політикам прийняти необхідні рішення і вивести людство на безпечну кліматичну траєкторію. При цьому вони називають свої підрахунки оптимістичними, так як ті не в повній мірі враховують вплив інших парникових газів, крім CO2.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА