08:39 02.09.2018

Акцію протесту проти заборони денного мітингу в центрі Кишинева проводять прихильники об'єднання Молдови з Румунією

2 хв читати
Акцію протесту проти заборони денного мітингу в центрі Кишинева проводять прихильники об'єднання Молдови з Румунією

Кількасот прихильників об'єднання Молдови з Румунією проводять уночі акцію протесту в центрі Кишинева. Таким чином вони висловлюють свій протест проти дій поліції, яка вдень не дозволила проведення мирного протесту на площі.

На неділю була намічена акція прихильників об'єднання Молдови з Румунією на площі Великих національних зборів в центрі Кишинева. Її учасники мали намір зустріти кількох молодих людей, які на честь 100-річного ювілею Об'єднання двох країн провели "Марш століття".

Протягом декількох місяців ті пройшли пішки понад 1200 км з Альба-Юлія (місто на заході Румунії, де була підписана Декларація про об'єднання в 1918 році) до Кишинева. У суботу вони дійшли до Кишинева, де був намічений масовий захід уніоністів.

Кілька сотень людей прийшли на площу вдень, проте поліція не пустила учасників маршу, а також три автобуси, пасажири яких прямували до Кишинева для участі в заході. Не доїхала до центральної площі і апаратура для проведення мітингу. Таким чином, акція переросла в протест.

"Ми будемо тут чекати, скільки знадобиться, поки влада не відреагує і не пропустить автобуси. Ми не влаштовували диверсій і не порушували громадського порядку, тому просимо правоохоронні органи діяти відповідно до закону", - заявив член Партії національної єдності, депутат парламенту Румунії Костянтин Кодряну.

Він повідомив, що в затриманих автобусах перебували експонати для тематичної виставки, прапори, інший інвентар. Група учасників протесту на чолі з К.Кодряну вирушила на околицю Кишинева, щоб домогтися їхнього проїзду в центр столиці. Так як поліція не дозволила проїзд автобусів, учасники маніфестації на чолі з румунським депутатом влаштували сидячий страйк на дорозі, перекривши рух транспорту. Поліцейські силою відтіснили протестувальників, при цьому виникли бійки. Учасники акції ввечері повернулися на центральну площу Кишинева, щоб продовжити протест.

Як передає кореспондент "Інтерфаксу" з центру Кишинева, у суботу пізно ввечері, кілька сотень протестувальників розташувалися на площі Великих Національних зборів. Вони співають румунських патріотичних пісень, скандують антиурядові гасла. Протестуючі встановили намети і мають намір ночувати на площі, щоб у неділю продовжити протест.

Адміністрація міста повністю вимкнула вуличне освітлення в центрі Кишинева, в тому числі на центральній площі. Площу патрулюють посилені наряди поліції. Багато поліцейських озброєні американськими карабінами. Протестуючі і поліцейські тримаються на відстані, один до одного не підходять і не конфліктують.

Молдовська влада поки ніяк не коментує ситуацію. Немає коментарів і від влади Румунії, до якої офіційно звернувся за допомогою і захистом депутат румунського парламенту Костянтин Кодряну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу завдали одного ракетного та 67 авіаударів по Україні, обстріляли понад 110 населених пунктів

У Києві триває евакуація двох лікарень на вулиці Богатирській, по яких ворог анонсував можливий удар - Кличко

Глави МЗС України та Іспанії обговорили кроки щодо посилення української протиповітряної оборони

Зеленський доручив Кубракову опрацювати питання прямого залізничного сполучення "Славутич - Київ"

На авдіївському напрямку за добу відбито 23 атаки окупантів

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА