12:13 03.09.2018

Вселенський патріархат зможе надати автокефалію Українській церкві без узгодження з Москвою - Порошенко

2 хв читати
Вселенський патріархат зможе надати автокефалію Українській церкві без узгодження з Москвою - Порошенко

Вселенський патріархат на своїх зборах прийняв рішення про можливість надавати право державам на створення помісної соборної православної церкви (зокрема й в Україні) без урахування позиції Російської православної церкви, наголошує президент України Петро Порошенко.

"Судячи з учорашнього рішення Вселенського патріархату (...), було прийнято рішення про право Вселенського патріархату без урахування думки Москви надавати всім державам, і передусім Україні, право на створення помісної соборної православної української церкви", - сказав глава держави під час урочистих заходів з нагоди початку 2018/2019 навчального року в ліцеї "Наукова зміна" в понеділок в Києві, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, процес навколо питання про автокефалію для Української православної церкви було розпочато три роки тому і він став публічним у квітні поточного року після його звернення і підтримки Верховною Радою, більшістю обласних рад, а також після звернення ієрархів православних церков до Вселенського патріарха Варфоломія.

Раніше глава інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що за підсумками 2 вересня загальні збори (синакс) єпископату Вселенського патріархату розглядає питання надання Томосу про автокефалію для України за визначеним напрямом. "Уже оголошено всі доповіді – вони мають для українського питання позитивну спрямованість у фактах і оцінках. Тобто справа Томосу просувається так, як потрібно", - написав він на сторінці у Facebook.

За словами архієпископа Євстратія (Зорі), доповіді фіксують "і так відому позицію Вселенського патріархату щодо: а) невизнання канонічності передання Київської митрополії в юрисдикцію МП; б) виключного права Вселенського патріарха проголошувати нові автокефалії в період між Вселенськими Соборами".

Він також нагадав, що синакс завершується цього понеділка.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА