20:41 03.09.2018

Кіберполіція викрила шахраїв, які зламувати сторінки в соцмережах і вимагали за їх повернення до 30 тис. грн

2 хв читати
Кіберполіція викрила шахраїв, які зламувати сторінки в соцмережах і вимагали за їх повернення до 30 тис. грн

Співробітники кіберполіції Нацполіції України встановили групу осіб, яка вимагала від 10 до 30 тисяч гривень у криптовалюті від власників профілів у соціальних мережах за повернення жертвам доступу до них.

"Працівники кіберполіції встановили, що за допомогою шкідливого програмного забезпечення зловмисники отримували незаконний доступ до електронних поштових скриньок, які були пов’язані з акаунтами жертв. Для цього на електронні поштові скриньки власників акаунтів соцмережі «Instagram» здійснювалась розсилка листів, які було інфіковано цим шкідливим програмним забезпеченням. Усі ці листи було замасковано під нібито офіційні повідомлення служби підтримки соціальної мережі", - повідомив Департамент кіберполіції Національної поліції України в понеділок.

Надалі, отримавши доступ, шахраї вносили зміни до реєстраційних даних, чим блокували доступ справжнім власникам. За повернення профілю вони вимагали від 10 до 30 тис. грн у криптовалюті. Таким чином зловмисники заволоділи тисячами сторінок громадян України та іноземців у соціальних мережах.

Зазвичай як "жертву" обирали сторінки, кількість підписників яких була більше ніж 15 тис. користувачів (сторінки інтернет-магазинів, відомих людей тощо).

Співробітники поліції здійснили санкціоновані обшуки за місцем проживання одного з учасників групи, під час яких вилучили комп'ютерну техніку. Її вже направлено на здійснення всіх необхідних експертиз.

"За цим фактом розпочато кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку) та ч. 3 ст. 190 (шахрайство). Зловмисникам загрожує до восьми років позбавлення волі", - зазначили в кіберполіції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА