15:00 04.09.2018

Прокуратура відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгород-Сіверському

2 хв читати
Прокуратура відкрила справу за фактом пропаганди символіки тоталітарного режиму в Новгород-Сіверському

Прокуратура Чернігівської області почала кримінальне провадження за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму на території Новгород-Сіверського (Чернігівська обл.), де не демонтували мозаїчні зображення Володимира Леніна і Йосипа Сталіна на водонапірній башті в центрі міста.

"Отримали листа від прокуратури Чернігівської області", - сказав у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" начальник відділу аналізу регіональних особливостей і політики національних меншин Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Богдан Короленко у вівторок.

За його словами, згідно з цим листом, прокуратура області 15 серпня внесла до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за фактом пропаганди символіки комуністичного тоталітарного режиму на території Новгород-Сіверського, за ознаками кримінального злочину, передбаченого ч. 1 ст. 436-1 (виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів) Кримінального кодексу України.

Санкція цієї статті передбачає обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

"Проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчому відділенню Новгород-Сіверського відділ поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області", - йдеться в листі.

Як повідомлялося, мозаїчні портрети Леніна і Сталіна були розміщені в 1930 рр. у центрі м.Новгород-Сіверський на водонапірній башті 1901 року поряд з базарним майданом.

УІНП констатує, що ці мозаїчні зображення є символікою комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов'язковому демонтажу, про що місцевій владі було повідомлено ще минулого року. Також Інститут звернувся до Генпрокуратури і Нацполіції з проханням розслідувати наявність портретів в місті.

У свою чергу, Новгород-Сіверська міськрада вважає, що мозаїчні портрети Леніна і Сталіна не підпадають під декомунізацію, оскільки вони не є ані пам'ятниками, ані пам'ятними знаками, і правовий механізм їх демонтажу, зокрема органами місцевого самоврядування, не передбачений жодним нормативно-правовим актом.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

У прикордонних районах Чернігівської, Сумської та Харківської областей за добу зафіксовано 14 обстрілів із боку РФ

На Харківщині в результаті ворожих обстрілів пошкоджено ліцей, селищну раду, житлові будинки, інформації про постраждалих немає

Росіяни вночі обстріляли дві громади Сумської області, зафіксовано 14 вибухів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА