22:04 04.09.2018

Прикордонникам, які чергують на адмінкордоні з Кримом, видали спецзахист через хімічні викиди на окупованому півострові

3 хв читати
Прикордонникам, які чергують на адмінкордоні з Кримом, видали спецзахист через хімічні викиди на окупованому півострові

Робота Херсонського загону Держприкордонслужби України скоригована в зв'язку з хімічними викидами "Кримського титану", який знаходиться на території окупованого Криму, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" помічник глави прикордонного відомства Олег Слободян.

"У зв'язку з надзвичайною подією ми скорегували службу прикордонних нарядів. Зокрема, службовцям видали технічні засоби, засоби спецзахисту, в наряди не виходять жінки-військовослужбовці. Ми також збільшили кількість нарядів, щоб у разі необхідності прикордонники допомагали один одному", - сказав він в коментарі агентству у вівторок ввечері.

Разом з тим, О.Слободян підкреслив, що мова не йде щодо зміни позицій підрозділами Держприкордонслужби. Заходи означають лише коригування роботи, і вони поширюються на весь Херсонський прикордонний загін.

Жителі Армянська з 24 серпня масово скаржаться в соцмережах на жовтий наліт, схожий на іржу, який покрив деталі автомобілів, огорожі, газові колонки, ключі, посуд та прикраси з металу. Крім того, на деревах жовтіє і передчасно обпадає листя. Деякі з мешканців міста повідомляють про висип і блювоту у дітей, а також біль у горлі.

Окупаційна влада Криму 4 вересня оголосила про перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова, вирішила зупинити на два тижні роботу великого хімзаводу - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в Армянську, який використовує кислотонакопичувач. Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач із 1971 року. Площа цього "озера" - 42 квадратні кілометри, об'єм - 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох настільки. Там залишилося лише 1,6 млн кубів води. Причина утворення конденсату - в перепаді нічних і денних температур.

Крім того, в Армянську на два тижні оголошено канікули, дошкільнят з мамами і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок до кримських санаторіїв

"Спочатку російські окупанти принесли в Крим і на Донбас людське горе, тепер - екологічні катастрофи, які знищують нашу землю", - написав П.Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter у вівторок.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі Криму зафіксовано перевищення сірчистого ангідриду в повітрі. "Сьогодні, 4 вересня, з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Проте наскільки ця норма перевищена, ніяких даних немає", - написав І.Халіков.

Він нагадав, що окупаційна влада Криму в особі т.зв. глави Криму Сергія Аксьонова заявила, що роботу заводу "Титан" зупинено на два тижні і що в школах регіону оголошуються позапланові канікули та дітей відправлять до санаторіїв.

"Викликає занепокоєння, що досі не оголошено надзвичайний стан, не евакуюють доросле населення, а окупанти продовжують "заспокоювати" людей", - додав представник українського омбудсмена з прав жителів Криму.

Він також розповів, що, за інформацією від жителів кримських міст Армянськ та Яни Капу (перейменований Красноперекопськ), на дахах будинків, металевих предметах у квартирах утворився схожий на іржу маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в лікарнях у кілька разів підвищилася кількість звернень громадян зі скаргами на кашель і запалення слизової оболонки рота, носа, горла та очей.

"У повітрі стоїть стійкий запах кислоти, на газонах де-не-де лежать мертві птахи", - додав він.

І.Халіков повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА