12:15 05.09.2018

Київ має просити ОЗХЗ про моніторинг ситуації навколо заводу "Кримський титан" в окупованому Криму - Чубаров

3 хв читати
Київ має просити ОЗХЗ про моніторинг ситуації навколо заводу "Кримський титан" в окупованому Криму - Чубаров

Україна має звернутися до Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) із проханням здійснити моніторинг ситуації на території заводу "Кримський титан" в окупованому Криму, де стався викид хімікатів, заявляє голова меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат із фракції "Блоку Петра Порошенко" Рефат Чубаров.

"У цій ситуації вважав би за необхідне звернутися Українській державі, зокрема МЗС, до Організації із заборони хімічної зброї, щоб вони здійснили моніторинг на території навколо заводу "Кримський титан", - заявив він із трибуни Верховної Ради на пленарному засіданні в середу.

Р.Чубаров, посилаючись на оцінку експертів, наголосив, що причиною екологічної катастрофи в окупованому Криму може бути втрата контролю російський армією над бойовими отруйними речовинами, "які вони можуть зберігати на території "Кримського титану".

При цьому голова меджлісу додав, що інформація, яку надає російська окупаційна влада, не викликає довіри.

"Зараз такими діями і тими, які здійснюватимуться начебто для того, щоб усунути наслідки цієї катастрофи, - там планується проведення водопроводу з Каркінітської затоки - в Криму здійснюється екоцид", - заявив нардеп.

Як повідомлялося, після викиду невідомої речовини в ніч на 24 серпня на півночі окупованого Криму жителі м. Армянська (окупований РФ Крим) почали масово скаржитися соцмережах на жовтий наліт, схожий на іржу, який покрив деталі автомобілів, огорожі, газові колонки, ключі, посуд та прикраси з металу. Крім того, на деревах жовтіє і передчасно обпадає листя. Деякі з мешканців міста повідомляють про висип і блювоту у дітей, а також біль у горлі.

Окупаційна влада Криму 4 вересня оголосила про перевищення ГДК сірчистого ангідриду на півночі півострова, вирішила зупинити на два тижні роботу великого хімзаводу - філії ТОВ "Титанові інвестиції" в Армянську, який використовує кислотонакопичувач. Хімічні відходи скидають у кислотонакопичувач із 1971 року. Площа цього "озера" - 42 квадратні кілометри, об'єм - 30 мільйонів кубометрів води. Накопичувач уперше висох настільки. Там залишилося лише 1,6 млн кубів води. Причина утворення конденсату - в перепаді нічних і денних температур.

Крім того, в Армянську на два тижні оголошено канікули, дошкільнят з мамами і школярів "з профілактичною метою" відправлять на відпочинок до кримських санаторіїв.

4 вересня міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив про загрозу екологічної катастрофи в окупованому Росією Криму.

У свою чергу представник українського омбудсмена з дотримання прав жителів АР Крим і м. Севастополя Ісмаїл Халіков на своїй сторінці в соцмережі Facebook поінформував, що 4 вересня з'явилася інформація про те, що концентрація сірчистого ангідриду в повітрі перевищила норму. Він повідомив, що цю інформацію передано в міжнародні організації ООН, ОБСЄ, Всесвітню організацію охорони здоров'я та Червоний хрест "із метою документування фактів порушення прав людини", а також прокуратури АР Крим (базується в м. Києві) для порушення кримінальної справи стосовно осіб, причетних до порушення екологічних прав громадян на тимчасово окупованих територіях України і загрози їхньому життю.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА