16:42 05.09.2018

РФ відмовилася надати Україні і ОБСЄ інформацію про відправку своїх слідчих на Донбас

3 хв читати
РФ відмовилася надати Україні і ОБСЄ інформацію про відправку своїх слідчих на Донбас

Представники Росії на засіданні гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи (ТКГ) у середу в Мінську відмовилася надати інформацію українській стороні і ОБСЄ про відправку, в порушення українських і російських законів, будь-яких слідчих на Донбас для розслідування загибелі глави "ДНР" Олександра Захарченка в Донецьку, повідомила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко.

"Українська сторона зажадала від РФ негайно надати повну інформацію щодо фактів і заяв, що з'явилися в ЗМІ, щодо того, що російська сторона направила на окупований Донбас якихось слідчих розслідувати вбивство ватажка бойовиків", - написала І.Геращенко у своїй сторінці в соцмережі Facebook у середу за підсумками зустрічі підгрупи.

За її словами, по-перше, це грубе порушення українського законодавства, оскільки на українській території слідчі дії можуть провадити лише українські слідчі органи, або - з дозволу відповідних структур, а Київ росіянам таких дозволів не давав.

По-друге, це і порушення Кримінального кодексу РФ, який передбачає, що слідчі органи можуть працювати лише на території федерації. "І фактично, це визнання окупації РФ Донбасу, якщо там нишпорять уже не лише військові, ФСБшники, "потєряшкі", а й слідчі", - додала Геращенко.

"Росіяни категорично відмовилися надати ОБСЄ та Україні будь-яку інформацію щодо цих своїх слідчих груп. Також у звітах СММ ОБСЄ зафіксовано, що росіяни також відмовилися показати тіла підірваних бойовиків і не допустили до лікарень, де перебувають поранені. Це ще раз свідчить про російський слід зачистки подільників", - написала вона.

Таким чином, зазначає І.Геращенко, все, що сьогодні відбувалося в Мінську, "лише утверджує у думці, що вбивство ватажка бойовиків в Донецьку було сплановано його кураторами з Москви (Кремль зачищає свідків своїх злочинів і своїх подільників на окупованому Донбасі), або ж це були кримінальні рейдерські розбірки між самими терористами".

Крім цього, представник України в гуманітарній підгрупі розповіла, що так звані представники ОРДЛО намагалися сьогодні весь день - і в групах, і на засіданні ТКГ - "розіграти дешевий водевіль і влаштувати провокацію з "хвилиною мовчання" по терористові".

"Українська делегація, звичайно, одразу ж вийшла із зали, залишивши ОРДЛО з росіянами самим поминати своїх подільників. А коли ми повернулися до зали, то звернулися до ОБСЄ із закликом вшанувати хвилиною мовчання десятки українців, убитих унаслідок російської агресії на Донбасі. Серед загиблих від російських вбивць та їхніх маріонеток - наші військові і цивільні, жінки і діти. Українська делегація вся встала. Росіяни, які несуть відповідальність за кожного вбитого українця, та їхні манкурти - яничари, сиділи. Не забудемо .... не пробачимо...", - написала перший віце-спікер Верховної Ради.

Під час зустрічі в середу українська сторона також поцікавилася, "куди зник громадянин Плотницкий, стосовно якого в Україні відкрито низку кримінальних справ, і якого мають рано чи пізно побачити в українському та міжнародних судах, разом із подільниками. Відповіді немає".

О.Захарченко загинув 31 серпня внаслідок вибуху біля донецького кафе "Сепар". У неділю його поховали на "Південному"кладовищі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА