19:47 05.09.2018

У Грузії грибок знищив урожай горіхів, врятований від мармурового клопа

2 хв читати
У Грузії грибок знищив урожай горіхів, врятований від мармурового клопа

Мармурові клопи (азіатські щитники), масове нашестя яких в 2017 році знищило в Грузії значну частину врожаю фундука (лісових горіхів), вже не становлять особливої ​​проблеми, але виникла нова - грибкові захворювання, повідомили в міністерстві навколишнього середовища і сільського господарства республіки.

До такого висновку фахівці відомства прийшли після вивчення фітосанітарної ситуації в садах і на плантаціях фундука на заході Грузії, в регіоні Гурія, який минулого року особливо постраждав від цієї комахи-шкідника.

"Як показали лабораторні аналізи, цього року більша частина врожаю фундука зіпсована через грибкові захворювання, такі як фомопсис, рак, зола, альтернаріоз, антракноз, цитоспороз, рожева цвіль, фузаріоз", - повідомляє в середу міністерство.

При цьому наголошується, що в садах і на плантаціях, де провели хімічну обробку, 84% фундука свіжі і придатні до вживання. Там мармурові клопи пошкодили 3% врожаю, а грибкові захворювання - 9%.

Що ж стосується не оброблених хімічно садів, то там неушкодженим виявилися 8% врожаю фундука, 6% пошкоджені через мармурових клопів, 66% - грибковими захворюваннями.

"Ті фермери, які під час хімічної обробки садів фундука не врахували поради фахівців, отримали тільки 22% нормального врожаю", - наголошується в повідомленні.

За підсумками досліджень розроблені конкретні рекомендації, які передадуть фермерам.

Раніше повідомлялося, що на боротьбу з мармуровими клопами уряд Грузії в бюджеті країни на 2018 рік виділив 49 млн ларі (близько $ 20 млн). Комплексні заходи щодо боротьби зі шкідником включають встановлення спеціальних пасток і більше 100 тис. феромонів, які розміщуються на всій території країни. Для обробки угідь препаратами залучені 150 одиниць спецтехніки високої прохідності (в 10 разів більше, ніж у минулому році).

У 2017 році мармурові клопи знищили на великих площах врожаї фундука, кукурудзи та фруктових садів на заході країни і дісталися до Тбілісі. Незважаючи на вжиті заходи, в результаті яких за допомогою спецтехніки, включаючи авіацію, хімічній обробці піддали понад 100 тис. гектарів сільгоспугідь, поширення шкідника зупинити не вдалося.

Батьківщиною мармурового клопа є США. Він поширений в країнах Південно-Східної Азії, включаючи Китай, Японію, в європейських країнах. У Грузії мармурові клопи вперше з'явилися в 2015 році.

За даними Національної служби статистики, в 2017 році виробництво горіхів в Грузії склало 23,7 тис. тонн - на 28,4% менше, ніж у попередньому році, експорт - 17 тис. тонн (зниження на 37,3%), експортна виручка - $ 83,1 млн (зниження в 2,2 рази).

Грузія займає 4-е місце в світі за обсягом виробництва лісових горіхів після Туреччини, Італії та США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

Росіяни вночі та вранці обстріляли шість ОТГ Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА