10:15 06.09.2018

Прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс і номери, знятих із телефону Седлецької - Червакова

4 хв читати
Прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс і номери, знятих із телефону Седлецької - Червакова

Генеральний прокурор України Юрій Луценко ініціював лист до оператора мобільного зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефону головного редактора програми антикорупційних розслідувань "Схеми" Наталії Седлецької, повідомляє нардеп парламентської фракції партії "Блок Петра Порошенка" Ольга Червакова.

"Юрій Луценко вважає надмірним втручанням у професійне та приватне життя отримання інформації про весь трафік за 17 місяців, тому він ініціював лист до оператора зв'язку Київстар про звуження обсягу інформації, знятої з телефона журналістки, а саме - прокуратура відмовилася від інформації про зміст смс-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у Седлецької. Прокурори просять відокремити та надати лише інформацію про дати та час перебування Седлецької в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці і таємниці слідства", - написала О.Червакова на своїй сторінці в соцмережі Facebook за підсумками зустрічі деяких депутатів із генпрокурором.

За її словами, Ю.Луценко пояснив, що ця інформація потрібна прокуратурі для того, щоб встановити точну дату злочину, без якої неможливо пред'явлення підозри, а оскільки добровільно повідомити дату зустрічі з директором НАБУ Артемом Ситником, яка цікавить слідство, журналістка відмовилася, це змусило слідство піти іншим шляхом. Інформація про травень, яку озвучив адвокат Н.Седлецької, фігурує лише у відкритих джерелах, а не в протоколах допиту.

Також генпрокурор пояснив парламентаріям, що 17 місяців - це проміжок часу між датою початку негласних слідчо-розшукових дій та датою реєстрації кримінального провадження (19.07.16 - 16.11.17). Рішення суду має бути виконано не пізніше 18 вересня.

Нардеп нагадала, що Н.Седлецька - не єдиний журналіст, за яким прокуратура отримала дозвіл суду на розкриття трафіку. Такий самий дозвіл отримано на телефонний трафік Христини Бердинських, а "слідство вважає, що на зустрічі з Ситником могли бути й інші журналісти, але їх особистості не встановлено".

"Прокуратура вважає, що журналіст має право на захист своїх джерел інформації, але так само громадянин має обов'язок повідомляти правоохоронні органи про незаконні дії. Генпрокурор дав гарантію, що ніхто не зловживатиме інформацією, отриманою в результаті санкції суду, а також - що втручання в приватний і професійний простір журналістів буде мінімальним. Він кілька разів назвав таке втручання вимушеною мірою. Також Генеральний прокурор повідомив, що вчора детективи НАБУ вилучили у мобільного оператора «Київстар» усі сервери. Ухвали суду, за його інформацією, не було", - написала О.Червакова.

Як повідомлялося, 4 вересня, редакція програми антикорупційних розслідувань "Схеми" заявила, що Генпрокуратура отримала доступ до інформації телефону головного редактора програми Н.Седлецької, та розцінила це як тиск на незалежного журналіста.

"Печерський районний суд Києва надав доступ Генеральній прокуратурі до телефонних розмов, смс та місцезнаходження телефону Наталки Седлецької у справі про ймовірне розголошення державної таємниці і даних досудового слідства директором НАБУ Артемом Ситником. Не за конкретний день, а за 17 місяців", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сторінці програми "Схеми: корупція в деталях" у соцмережі Facebook у вівторок.

Того самого дня речник Генпрокуратури Андрій Лисенко на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив, що інформація з телефону Н.Седлецкой, до якої отримали доступ прокурори, не містить зміст розмов, і не буде ніякого втручання в професійну діяльність та особисте життя журналіста.

"Судом дозволено провести дослідження матеріалів оператора телекомунікацій за період у 17 місяців. Це обумовлено необхідністю встановлення дати, часу та місця ймовірного розголосу даних з обмеженим доступом керівником НАБУ (Національного антикорупційного бюро України - ІФ) у рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 163, ч. 1 ст. 182, ч. 1 ст. 328, ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України", - повідомив речник Генпрокуратури.

Крім того, за його словами, Н.Седлецька виступає разом з іншими громадянами як можливий свідок.

5 вересня Н.Седлецька повідомила, що генпрокурор запросив її на зустріч цього самого дня, щоб пояснити отримання прокуратурою доступу до інформації з її телефону.

Також вона заявила, що "Радіо Свобода" запрошує Ю.Луценка в цей самий час "замість кулуарної зустрічі за закритими дверима дати відкритий коментар у прямому ефірі".

Пізніше Н.Седлецька повідомила, що Ю.Луценко відмовився публічно відповідати на запитання щодо доступу слідчих до її телефону: "Юрій Луценко відмовився від прямого ефіру "Радіо Свобода" і не захотів публічно відповідати на запитання про доступ слідчих до мого телефону. (...) Наша пропозиція прийти на ефір залишається відкритою". Він запросив народних депутатів Вікторію Сюмар та Ольгу Червакову на свою зустріч із нею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США вже почали постачати боєприпаси Україні, їх буде доставлено протягом кількох днів - Пентагон

ПК "Південь": у Херсонській області знищено розвідувальний БПЛА "Орлан-10", в Одеській - БПЛА "ZALA"

Унаслідок обстрілів на Донеччині загинули п’ятеро людей, вісім поранено

"Укрзалізниця" скасувала зміни в русі поїздів, запроваджені через обстріли Харківщини

Підозрюваного в хабарництві заступника голови Запорізької облради відсторонено від посади - САП

ISW: Є реальна загроза захоплення Часового Яру, хоча армія РФ не може зробити це швидко

Нелегальні онлайн-казино атакують компанію Favbet - заява

Міністра агрополітики Сольського взято під варту з альтернативою застави 75,7 млн грн

За добу на Харківщині 13 постраждалих у результаті ворожих обстрілів

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, шестеро поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА