12:09 06.09.2018

Рішення щодо зразкової справи про відновлення виплати пенсії вимушеним переселенцям вступило в силу

2 хв читати
Рішення щодо зразкової справи про відновлення виплати пенсії вимушеним переселенцям вступило в силу

Рішення Верховного Суду України щодо зразкової справи про відновлення виплати пенсії внутрішньо переміщеним особам вступило в силу, стверджують у благодійному фонді "Право на захист".

На прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна" у четвер координатор із питань надання правової допомоги "Право на захист" Юлія Трало зазначила, що тепер це рішення мають використовувати усі адміністративні суди на території України під час розгляду аналогічних справ. Крім того, такі справи мають бути розглянуті в спрощеному порядку, що прискорить їх розгляд.

"Цьому рішенню передувала копітка робота, яка проводилася і нашою організацією, і іншими правозахисними організаціями, благодійними фондами, як національним, так і міжнародними", - сказала вона.

Так, за її словами 3 травня 2018 року Верховний Суд України завершив розгляд зразкової справи щодо оскарження припинення виплати пенсії та її відновлення переселенцям. Зокрема, суд прийняв рішення, згідно з яким задовольнив позовні вимоги в повному обсязі та зобов'язав відновити виплату пенсії пенсіонерці з квітня 2017 року.

Після цього управління Пенсійного фонду України подало апеляційну скаргу на рішення Верховного Суду, але 4 вересня Велика палата суду відхилила подану апеляційну скаргу і залишила рішення без змін.

"Це рішення Великої палати Верховного Суду є визначною віхою. Сподіваюся, що тепер ситуація для пенсіонерів-ВПЛ, яких ми побачили, і тих, які проживають на непідконтрольній території, зміниться на краще", - додала заступник представника Агентства ООН з питань біженців в Україна Ноепь Калхун.

Вона наголосила, що це більш ніж важливе рішення з позиції права.

У "Праві на захист" також пояснили, що в зв'язку з таким рішенням суди, які зупинили розгляд аналогічних (типових) справ до вступ у законну силу рішення в зразковій справі, мають відновити провадження і прийняти відповідні позитивні рішення. Для цього бажано подати клопотання на адресу суду, де розглядається справа.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА