20:33 06.09.2018

США, ФРН, Канада і Франція підтримують висновки Британії про причетність влади РФ до інциденту в Солсбері

3 хв читати
США, ФРН, Канада і Франція підтримують висновки Британії про причетність влади РФ до інциденту в Солсбері

Сполучені Штати Америки, Німеччина, Канада і Франція висловили підтримку висновків Великої Британії щодо причетності влади Росії до нападу на екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері, йдеться в спільній заяві лідерів цих країн.

"Ми, лідери Франції, Німеччини, Сполучених Штатів, Канади та Великої Британії знову нагадуємо про наше обурення через застосування речовини нервово-паралітичної дії під назвою «Новічок» в Солсбері 4 березня", - йдеться в заяві, опублікованій на сайті британського МЗС.

"Ми повністю довіряємо британським висновкам щодо того, що двоє підозрюваних були офіцерами з російської військової розвідслужби, відомої як ГРУ, і що ця операція була майже безумовно схвалена на високому рівні в керівництві (Росії - ІФ)", - йдеться в спільній заяві лідерів чотирьох країн.

У ній наголошується, що лідери цих країн "вітають прогрес, досягнутий під час розслідування отруєння Сергія і Юлії Скрипалів, і беруть до уваги висунуті напередодні на адресу двох підозрюваних обвинувачення в спробі вбивства".

"Ми високо оцінюємо роботу британської поліції і всіх, хто займається цим розслідуванням", - вказується в заяві.

Також автори документа висловили готовність протидіяти "ворожій діяльності" іноземних розвідслужб на територіях своїх країн.

"Ми вже виконали спільні дії з метою порушення діяльності ГРУ за допомогою найбільшого колективного вислання співробітників розвідки, які працювали під прикриттям", - наголошується в ньому.

"Вчорашня заява зміцнює наш намір продовжувати спільно перешкоджати ворожій діяльності іноземних розвідувальних мереж на наших землях, підтримувати заборону на хімічну зброю, захищати наших громадян і захищатися від будь-яких форм зловмисної діяльності держав, спрямованої проти нас і нашого суспільства", - заявляють лідери Британії, США, Канади, Франції та Німеччини.

Вони підкреслюють, що їх країни взяли до відома дані досліджень, проведених Великою Британією і незалежно підтверджених ОЗХЗ, про те, що Дон Стерджес і Чарльз Роулі, інцидент з отруєнням яких стався в кінці червня, зазнали впливу тієї ж нервово-паралітичної речовини, що і Скрипалі.

"Ми закликаємо Росію повністю розкрити інформацію щодо програми «Новічок» для ОЗХЗ", - йдеться в заяві.

Напередодні британська поліція назвала імена двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова, які обвинувачуються в змові з метою вбивства екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки Юлії в Солсбері. На думку британських слідчих, ці імена є псевдонімами.

Виступаючи минулої середи в парламенті, прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що розслідування отруєння Скрипалів вказало на те, що люди, на яких лежить відповідальність за злочин, є "співробітниками російської військової розвідки, також відомої як ГРУ".

Колишній співробітник ГРУ С.Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в важкому стані в Солсбері на початку березня. 12 березня прем'єр Т.Мей заявила в парламенті, що вони були отруєні нервовопаралітичною речовиною «Новічок» (А-234), розробленою в Росії.

У Москві відкинули ці обвинувачення, зазначивши, що всю хімічну зброю РФ знищила під контролем Організації із заборони хімічної зброї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА