18:26 10.09.2018

НАБУ розшукує брата Каськіва, підозрюваного в співучасті в привласненні майна

3 хв читати
НАБУ розшукує брата Каськіва, підозрюваного в співучасті в привласненні майна

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розшукує брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами (Держінвестпроект) Владислава Каськіва, підозрюваного в співучасті в привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем.

Як повідомляється в понеділок на сайті НАБУ, Нацбюро розшукує підозрюваних у кримінальному провадженні за фактом розкрадання коштів Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України ДП "Державна інвестиційна компанія" в сумі 259,2 млн грн.

"Каськів Олександр Володимирович, 29.04.1984 року народження, підозрюється в скоєнні злочину, передбаченому ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (співучасть у привласненні, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем - ІФ)", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, за інформацією НАБУ, в справі про розкрадання коштів Держінвестпроекту фігурують рідний і двоюрідний брати В.Каськіва.

Так, 21 червня 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали восьмого учасника корупційної схеми із заволодіння 259,2 млн грн, що призначались для реалізації низки національних проектів. Цього самого дня цій особі, яка виявилась двоюрідним братом колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами України (далі — «Держінвестпроект»), повідомлено про підозру в скоєнні злочину, кваліфікованого за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Крім того, 21 червня 2018 року про підозру в скоєнні злочину за аналогічними статтями повідомлено іншому близькому родичу екс-голови «Держінвестпроекту» (рідному брату). Оскільки ця особа наразі перебуває поза межами України, про підозру повідомлено у спосіб, передбачений ч.1 ст. 278 Кримінального процесуального кодексу.

У НАБУ наголосили, що слідство встановило: у 2012 році з держбюджету виділили понад 500 млн грн для реалізації низки національних проектів, зокрема на проект "Якісна вода", що передбачає встановлення в найбільших містах України автоматів із розливу питної води, та "Олімпійська надія-2022", за яким мали побудувати інфраструктурні об'єкти для проведення Зимових Олімпійських ігор в Україні.

Однак шляхом заволодіння в 2012-2014 роках 259,2 млн грн із виділених 500 млн грн ці проекти не було реалізовано.

За версією слідства, призначені для реалізації національних проектів кошти ДП «Державна інвестиційна компанія», що входило до сфери контролю «Держінвестпроекту», під виглядом укладення договорів позики перевело на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам «Держінвестпроекту» та ДП «Державна інвестиційна компанія». Після цього бюджетні кошти перенаправили на рахунки афілійованих із ними підприємств-нерезидентів, зареєстрованих на території Республіки Кіпр. У подальшому учасники корупційної схеми розподілили кошти між собою.

Загалом у скоєнні злочину наразі підозрюються дев'ять осіб.

Досудове розслідування детективи НАБУ розпочали в жовтні 2016 року.

Екс-главу Держінвестпроекту В.Каськіва було оголошено в міжнародний розшук за підозрою в заволодінні у 2012 році у змові з іншими особами коштами держбюджету України на суму близько 7,5 млн грн. 8 вересня 2016 року стало відомо про арешт В.Каськіва в Панамі, в березні 2017 року стало відомо, що Панама відмовила йому в наданні статусу політичного біженця.

В.Каськіва було екстрадовано з Панами до України, суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на два місяці з можливістю внесення 160 тис. грн застави; необхідну суму було внесено одразу.

15 грудня 2017 року Генеральна прокуратура України завершила досудове розслідування та направила до суду обвинувальний акт стосовно В.Каськіва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

Засідання Ради Україна-НАТО відбудеться 19 квітня у віртуальному форматі

Очільника "Російської громади Полтавщини" засуджено до 15 років в'язниці

У Дніпровському районі рятувальники ліквідували пожежі, спричинені ракетною атакою

У Києві на Подільському мостовому переході триває облаштування конструкцій тунелів метрополітену

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА