17:18 11.09.2018

Європа зазнає дефіциту картоплі через аномальну спеку

2 хв читати
Європа зазнає дефіциту картоплі через аномальну спеку

Ціни на картоплю в Європі різко зростають через зниження врожаю на тлі небувалої спеки. У Великобританії картопля в серпні подорожчала утричі порівняно з тим самим місяцем минулого року.

Середня оптова ціна свіжої картоплі в Великобританії в серпні піднялася до 300 фунтів стерлінгів ($390) за тонну - третій за величиною результат за весь час спостережень, з 50-х років минулого століття, свідчать дані британської Ради з розвитку сільського господарства і садівництва.

На торгах у Лейпцигу (Німеччина) котирування ф'ючерсів на картоплю для громадського харчування і харчової промисловості цьогоріч зросли вдвічі, найбільш активний контракт, з поставкою у квітні 2019 роки піднявся у вівторок до 31,5 євро за 100 кг проти менш ніж 15 євро за 100 кг у вересні минулого року.

Як пише агентство Bloomberg, під загрозою опинилася одна з найулюбленіших страв британського фастфуду - смажена риба з картоплею фрі.

Заклади громадського харчування, що пропонують британцям рибу з картоплею, вже були змушені підвищити ціни майже на 20% порівняно з червнем. І Ендрю Крук, який очолює британську федерацію таких кнайп (Federation of Fish Friers), побоюється подальшого зростання цін. Обсяг галузі оцінюється в 1,5 млрд фунтів на рік.

"У цьому році ми зіткнулися зі справжнім лихом. Я ніколи не бачив, щоб в цей час року картопля коштувала так дорого", - заявив він.

В Європі є вісім з топ-10 країн світу за обсягами споживання картоплі на душу населення, і конкуренція на тлі дефіциту, як очікується, суттєво посилиться.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА