15:22 12.09.2018

КС відкрив провадження щодо конституційності положень закону про обов'язкове е-декларування антикорупціонерів

2 хв читати
КС відкрив провадження щодо конституційності положень закону про обов'язкове е-декларування антикорупціонерів

Конституційний суд України відкрив провадження за поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової щодо конституційності положень закону про обов'язкове електронне декларування антикорупційних активістів.

"Учора ввечері я отримала постанову Конституційного суду України про відкриття провадження за моїм поданням. Я вважаю, що оскаржувані норми закону України "Про запобігання корупції", за які Верховна Рада проголосувала ще в березні минулого року, не відповідають Основному закону. Вони встановлюють додаткові обмеження дискримінаційного характеру, порушують право людей на особисте та сімейне життя, принцип рівності громадян і багато інших основоположних засад", - написала Л.Денісова на сторінці в соцмережі Facebook у середу.

Вона також зазначила, що норми цього закону створюють додаткове навантаження на громадянське суспільство та суперечать європейським цінностям, до впровадження яких прагне Україна.

"Очікую, що повний і всебічний розгляд цієї справи судом забезпечить ефективний захист конституційних прав і свобод громадян", - додала омбудсмен.

Як повідомлялося, 13 липня 2018 року прес-служба українського омбудсмена повідомила, що Л.Денісова направила до КС України подання щодо скасування електронного декларування для громадських активістів.

Як відомо, 3 квітня 2018 року Верховна Рада вкотре безрезультатно спробувала скасувати електронне декларування для громадських активістів. Голосування провалили народні депутати, незважаючи на негативні висновки Венеціанської комісії та заклики міжнародного співтовариства скасувати ці норми для громадськості.

13 квітня тодішній заступник глави адміністрації президента України Дмитро Шимків повідомив, що рішення Конституційного суду України від 2012 року дасть змогу громадським активістам уникнути кримінальної відповідальності в разі проблем з електронним декларуванням.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА