10:48 13.09.2018

Омеляну повідомлено про підозру в незаконному збагаченні та недекларуванні

3 хв читати
Омеляну повідомлено про підозру в незаконному збагаченні та недекларуванні

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) повідомили міністру інфраструктури України Володимиру Омеляну про підозру в незаконному збагаченні та недекларуванні.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, в четвер, 13 вересня, міністру повідомлено про підозру у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 3 ст. 368-2 і ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

"За даними слідства, ця службова особа, яка з 2000 року перебуває на державній службі, в період з 1 січня 2000 року по 26 квітня 2018 року отримала 2,17 млн грн офіційного доходу, тоді як витрати її становили лише в період з 2008 року по 26 квітня 2015 року щонайменше 3,45 млн грн", - зазначено в повідомленні НАБУ.

Детективи НАБУ з’ясували, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, посадовець набув у власність активи, законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи.

"Ідеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі $90 тис. і 25 тис. євро. Загальна вартість таких активів на той час становила 4 млн 230,5 тис. грн", - зазначено в повідомленні.

Крім того, як зазначається, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до своєї електронної декларації.

"Так, в електронній декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які перебувають у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016-му – понад 8,024 млн грн", - поінформували в НАБУ,

У бюро наголошують, до що е-декларацій за обидва роки посадовець умисно не вніс інформацію про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого він є, та який перебував у його володінні й користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факт постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою. Крім того, міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

У НАБУ повідомили, що розслідування наведених фактів детективи бюро здійснюють із травня 2017 року.

Як повідомлялося, детективи НАБУ в листопаді 2017 рік проводили слідчі дії в рамках досудового розслідування у кримінальному провадженні за фактом можливого незаконного збагачення та можливого декларування недостовірних даних В.Омеляном. Зазначалося, що про підозру в цьому кримінальному провадженні поки що нікому не повідомлялося.

Під час досудового розслідування НАБУ з’ясувало, що починаючи з 10 грудня 2016 року міністр інфраструктури України, його дружина та син мешкали в будинку, який за правом приватної власності з 27 вересня 2016 року належить двоюрідній племінниці дружини. Орієнтовна вартість будинку становить 7 млн грн.

Детектив НАБУ зазначив, що, за інформацією Державної фіскальної служби України, доходів, які дали б змогу двоюрідній племінниці дружини міністра купити цей будинок, вона не отримувала.

Згідно з біографічною довідкою, розміщеною на сайті Мінінфраструктури, В.Омелян 2000 року закінчив Львівський національний університет ім. І.Франка, а у 2001 році - Національний університет "Львівська політехніка".

З жовтня 2000 по квітень 2001 року - спеціаліст другої категорії відділу НАТО та Західноєвропейського союзу (ЗЄС) управління євроатлантичної інтеграції Міністерства закордонних справ України.

У грудні 2014 року розпорядженням Кабінету Міністрів призначений заступником міністра інфраструктури, того самого місяця - заступником міністра інфраструктури - керівником апарату.

У квітні 2016 року призначений на посаду міністра інфраструктури України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА