18:01 14.09.2018

Поліція викрила керівництво УЦОЯО у завищенні результатів ЗНО в 2008-2013 рр.

3 хв читати
Поліція викрила керівництво УЦОЯО у завищенні результатів ЗНО в 2008-2013 рр.

Співробітники Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Генеральної прокуратури України викрили керівника Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО), двох його заступників і ще двох посадових осіб центру в завищенні результатів зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) у 2008-2013 роках.

Як повідомляється в п'ятницю на сайті Національної поліції України, поліцейські з'ясували, що підозрювані мали право доступу до інформації центру про результати ЗНО. Завдяки цьому протягом 2008-2013 років вони завищували результати оцінювання за грошову винагороду. Така фальсифікація результатів ЗНО надала можливість певним особам вступити до вишів і вчитися за рахунок держави.

Слідство встановило, що службові особи УЦОЯО змінювали результати ЗНО понад 800 разів. Таким чином вони завдали збитків державному бюджету України на суму понад 7 млн грн. Ці кошти були витрачені на навчання осіб, яких зарахували на бюджетну форму не за результатами конкурсу, а в результаті протиправного завищення результатів оцінювання.

"Учасникам угрупування інкримінують скоєння кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), а також ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) Кримінального кодексу України", - зазначено в повідомленні Нацполіції.

У повідомленні не зазначені прізвища посадових осіб УЦОЯО.

Як повідомлялося, в липні 2016 року Генеральна прокуратура України направила до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього директора УЦОЯО Ігоря Лікарчука, двох його заступників і ще чотирьох осіб у незаконній зміні результатів ЗНО та привласненні державних коштів.

Кримінальне провадження розслідувалася за ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації), ч. 4 ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 205 (фіктивне підприємництво), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 4 ст. 28 ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) КК України.

Завищення результатів ЗНО дало незаконні переваги в доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів, переважно дітей керівників органів державної влади вищого рівня, правоохоронних органів, працівників системи освіти, народних депутатів України та їхніх помічників, а також обмежило можливість здобуття освіти талановитою молоддю, яка мала на це законне право.

За версією слідства, керівництво УЦОЯО з метою особистого збагачення і кар'єрних міркувань у 2008 році створило злочинну організацію, яка завищувала результати оцінювання абітурієнтів шляхом внутрішнього втручання в комп'ютерні системи. Так, в 2014-2015 слідство встановило завищення результатів ЗНО понад 200 осіб, а загалом з 2008 року - близько 2 тис.

Крім того, керівництво УЦОЯО навмисно не забезпечило створення комплексної системи захисту інформації, передбаченої законом України "Про захист інформації в Інформаційно-телекомунікаційних системах", і публічно заперечував можливість втручання в результати ЗНО.

"Під час досудового розслідування встановлено непричетність до завищення результатів оцінки посадових осіб Донецького, Львівського, Дніпропетровського та Херсонського регіональних центрів оцінювання якості освіти, більшості працівників УЦОЯО, майже всі протиправні дії здійснювалися керівництвом Центру", - заявляли в Генпрокуратурі.

Влітку 2016 року було завершено досудове розслідування за фактами створення злочинної організації, присвоєння і легалізації бюджетних коштів у сумі понад 4 млн грн, завищення результатів ЗНО в 2014-2015 роках.

Матеріали досудового розслідування щодо завищення результатів ЗНО в 2008-2013 були виділені в окреме провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА