11:02 17.09.2018

Єврейська конфедерація Бориса Ложкіна оголосила про нові проекти

3 хв читати

Єврейська конфедерація України, головою якої наприкінці травня 2018 року став Борис Ложкін, оголосила про старт чотирьох нових проектів.

Проект "Праведники мого міста" — наймасштабніший з представлених — передбачає перейменування вулиць у більшості великих міст Украіїни, виділення спеціальних пенсій Праведникам України, зйомки документального фільму, випуск книги їхніх історій та розширення бази міжнародно визнаних героїв.

Праведники народів світу — загальноприйнята назва людей, які з ризиком для власного життя рятували євреїв у часи Другої світової війни. Програми їх підтримки та вшанування діють по всьому світу. За даними Національного меморіалу Яд Вашем, в Україні нараховується більше 2,6 тис. праведників. Втім, як відзначають в ЄКУ, Інститут історії України НАНУ стверджує, що насправді таких людей набагато більше — близько 25 тис. Робота з встановлення їхніх історій та присвоєння звання Праведників усе ще триває.

Крім увічнення пам'яті героїв, проект покликаний сприяти освіченості молоді, вихованню толерантності та зміцненню зв'язків між світовим єврейським співтовариством і українським народом. ЄКУ планує в подальшому запропонувати свій досвід в реалізації цього проекту на розгляд єврейських організацій в інших країнах.

Також був представлений проект єдиного єврейського інформаційного порталу, що висвітлюватиме життя українського єврейства та надаватиме користувачам доступ до корисних сервісів, наприклад, вивчення івриту, онлайн-консультації або можливість взяти участь у моніторингу проявів антисемітизму.

Конфедерація планує видання п’яти томів ілюстрованих альбомів, в яких будуть зібрані найбільш цікаві як для історії, так і для мистецтвознавства пам'ятки єврейської культури в Україні. Яскравий ілюстративний матеріал буде супроводжуватися історичними відомостями про самі пам'ятки, персоналії, з чиїми іменами вони пов'язані, про єврейську історію їх локації. Група вчених-істориків уже погодилася взяти участь у проекті. Томи виходитимуть по мірі готовності, ймовірно, проект триватиме до 2022 року.

Популярний збірник єврейської усної народної творчості "Народні оповідання" у викладі класика єврейської літератури Іцхок-Лейб Переца з ілюстраціями Олександра Ройтбурда планується видати вже до кінця року. Книга була перекладена українським дисидентом Миколою Зеровим на початку ХХ століття.

Крім того, Наглядова рада запропонувала до реалізації проекти відновлення і облаштування єврейських кладовищ в різних містах України, підтримки Подільської єврейської громади - однієї з найбільших в Україні, увічнення пам'яті українських євреїв, які загинули під час Голодомору 1932-33 рр, організації виставки колекції юдаїки із запасників Києво-Печерської Лаври.

Майкл Блейзер, один із засновників фонду ДАР та член Наглядової ради ЄКУ, запропонував конфедерації приєднатися до ряду проектів фонду: виставок "Голодомор, Голокост, ГУЛАГ - три трагедії на українській землі в ХХ столітті. Тоталітарний режим проти народу і людини", " Анна Франк. Уроки історії" і "Джерела толерантності", створення музею українського єврейства, а також допомоги євреям різних країн в пошуках їхніх предків в Україні.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА