13:06 19.09.2018

УВКПЛ ООН занепокоєне неефективними розслідуваннями інформації про порушення прав людини в Україні

2 хв читати
УВКПЛ ООН занепокоєне неефективними розслідуваннями інформації про порушення прав людини в Україні

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ ООН) занепокоєне відсутністю результатів розслідувань фактів порушень прав людини, пов'язаних із конфліктом на Донбасі, серед яких безпідставне затримання осіб, катування та жорстоке поводження на підконтрольній уряду України території.

"Розслідування є неефективними, зокрема, не робляться практичні кроки для розслідування тверджень про катування і жорстоке поводження... УВКПЛ занепокоєне також відсутністю відповідальності за тримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, катування та жорстоке поводження, зокрема в харківському управлінні СБУ", - йдеться у звіті за період із 16 травня по 15 серпня 2018 року, оприлюдненому в Києві в середу.

Згідно зі звітом, УВКПЛ задокументувало понад 160 (85 з яких сталися у звітний період) порушень і утисків прав людини, жертвами яких стали 282 особи.

"Із цих зафіксованих порушень уряд України несе відповідальність за 62%, збройні групи (НЗФ, що діють в окремих районах Донбасу - ІФ) за 12%, уряд РФ як держави, що окупувала АР Крим та м. Севастополь, за 25%", - йдеться у доповіді.

Так в УВКПЛ зазначають, що з квітня по червень 2018 року кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО), які отримують пенсію, скоротилася на 15% - до 477 тис. людей.

"Верифікація має відбуватися кожні шість місяців замість одного разу на рік... ця нова вимога ще більше посилює наявне обмеження для пенсіонерів-ВПО, які ризикують втратити свою реєстрацію як ВПО і в результаті цього - доступ до пенсії, якщо вони залишаються на території, підконтрольній (незаконним - ІФ) збройним групам, безперервно понад 60 днів", - уточнили в доповіді.

За звітний період УВКПЛ зафіксувало на сході України 105 жертв серед цивільного населення, зокрема 12 загиблих і 93 поранених.

"Із бойовими діями нерозривно пов'язані стійкі серйозні порушення та утиски прав людини в контексті конфлікту... незаконне або безпідставне затримання, тримання під вартою без зв'язку із зовнішнім світом, катування, жорстоке поводження, сексуальне насильство, загрози особистій недоторканності. УВКПЛ задокументувало 74 такі порушення та утиски, 15 з яких були здійснені у звітному періоді", - зазначили в управлінні.

Доповідь Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію з правами людини в Україні була підготовлена за результатами роботи Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) в період із 16 травня по 15 серпня 2018 року. Було проведено 177 детальних інтерв'ю зі свідками та жертвами порушень і утисків прав людини, а також під час поїздок до населених пунктів, розташованих і на території, контрольованій урядом України, і на території, контрольованій збройними угрупованнями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА