19:44 19.09.2018

Холодницький вимагатиме розслідування незаконних дій співробітників НАБУ щодо САП

3 хв читати
Холодницький вимагатиме розслідування незаконних дій співробітників НАБУ щодо САП

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький заявляє про незаконні дії детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і наполягає на розслідуванні факту встановлення прослуховувального пристрою і побиття водія САП.

"Я наполягатиму і проситиму керівництво Нацполіції, СБУ якісно провести кожне з цих проваджень. За фактом прослуховування - законне воно чи ні, за фактом ДТП, за фактом викрадення автомобіля...За фактом неправомірних дій кожного зі спецназу НАБУ, які були задіяні в цієї операції", - сказав Н.Холодницький на брифінгу в середу в Києві.

Він розповів, що співробітники НАБУ без розпізнавальних знаків намагалися провести кабель для встановлення прослушки до будівлі САП, проте представники Антикорупційної прокуратури викликали поліцію.

Як стверджує Н.Холодницький, співробітники НАБУ не увійшли і не показали посвідчення, саме це, як пояснив він, стало підставою для виклику поліції. "Ті, які заблокувалися всередині авто, на прохання показати посвідчення не реагували... Усе чітко видно на відео, які є в інтернеті", - додав керівник САП.

"А коли вже приїхала поліція, приїхав другий автобус, з якого співробітники НАБУ вийшли вже в повній екіпіровці, побили водія САП і звільнили перший бус (зі співробітниками НАБУ без розпізнавальних знаків - ІФ)", - пояснив Н.Холодницький.

За його словами, втрутився спецназ НАБУ і провів так звану операцію зі звільнення своїх колег: силою витягнув водія САП зі службового мікроавтобуса, в якому перебували їхні затримані колеги, після чого співробітник Нацбюро сів за кермо цього автомобіля і направив його на співробітників Управління держохорони, унаслідок чого сталася ДТП.

"Після цього співробітник (НАБУ без розпізнавальних знаків - ІФ) у супроводі співробітників НАБУ з шевронами вийшов з мікроавтобуса САП і ... під їхнім ретельним супроводом (спецназу НАБУ - ІФ) зник з місця події...Водій САП, якого нахабно викинули з авто, перебуває зараз у лікарні. Попередній діагноз - перелом руки", - розповів Н.Холодницький.

Коментуючи спростування прес-службою НАБУ факту затримання своїх співробітників, керівник САП сказав: "Їхній спецназ силою звільнив їхніх підлеглих".

За словами Н.Холодницького, співробітників НАБУ, яких, власне, і звільнив спецназ Нацбюро, було четверо.

Він уточнив, що незаконні дії співробітників НАБУ відбувалися на території дитячої лікарні "Охматдит".

Керівник САП зазначив, що "ті марнослови, які зараз засіли в керівництві НАБУ, нехай несуть кримінальну відповідальність за свої дії", - заявив він.

Він також запевнив, що сам не блокувала жодного провадження.

"На якій підставі НАБУ здійснювало цю операцію? Закон чітко передбачає, що доручення за окремими провадженнями може давати лише прокурор САП. САП жодних таких доручень не давав", - наголосив Н.Холодницький.

За його словами, з боку НАБУ була "спроба встановити прослушку до всієї прокуратури, до кожного прокурора, щоб тримати на мушці та мати підконтрольних прокурорів, що підписуватимуть (підозри), будуть статистами у ганебних підозрах неписьменних детективів".

Н.Холодницький також повідомив, що поінформував генерального прокурора України Юрія Луценка про ці події.

"Ми зараз пишемо рапорти, вносимо інформацію до ЄРДР", - розповів він.

За його словами, попередньо йдеться про кримінальні провадження за чотирма статтями: заподіяння тілесних ушкоджень, незаконне заволодіння транспортним засобом та прослуховування.

Н.Холодницький висловив упевненість, що так звану операцію зі звільнення співробітників НАБУ проводив спецназ Нацбюро. "Я знаю керівника спецназу НАБУ в обличчя", - сказав він.

Водночас Н.Холодницький заявив, що йому нічого обговорювати з директором НАБУ Артемом Ситником. "Мені нема про що з ним говорити. Його відповідальність - кримінальна", - заявив він.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В аварії автобуса FlixBus у Німеччині постраждало дві українки

Росіяни продовжують обстрілювати Херсонську громаду, одна людина загинула, троє поранені

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА