20:02 19.09.2018

Кабмін схвалив законопроект щодо надання в Україні привілеїв та імунітетів Глобальному фонду

2 хв читати
Кабмін схвалив законопроект щодо надання в Україні привілеїв та імунітетів Глобальному фонду

Уряд схвалив законопроект щодо надання Глобальному фонду із боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією привілеїв та імунітетів в Україні, що містяться в Конвенції про привілеї та імунітети спеціалізованих установ ООН.

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Як повідомлялося, законопроект розробило та оприлюднило Міністерство охорони здоров'я України для громадського обговорення в травні 2018 року.

Україна, яка перебуває на етапі формування системи громадського здоров'я, зацікавлена у співпраці з Глобальним фондом і після 2020 року, коли закінчується затверджений в середині 2017 року грант на $135 млн, виділений на 2018-2020 роки.

Згідно з рамковою угодою, підписаною 23 лютого 2015 року, між урядом України та фондом, надання йому привілеїв та імунітетів є обов'язковою умовою для продовження та розвитку партнерства.

Відповідно до конвенції, кожна держава, яка приєдналася до неї щодо будь-якої спеціалізованої установи, надає йому низку привілеїв та імунітетів. Так, зокрема, майно, активи і самі установи мають імунітет від будь-якої форми судового втручання, не підлягають обшуку, конфіскації, експропріації або будь-якій іншій формі втручання. Усі архіви і документи установ недоторканні, де б вони не були розміщені. Установи не обмежені фінансовим контролем, правилами і мораторіями, можуть вільно розпоряджатися фондами, золотом або валютою, вільно переводити їх з однієї країни в іншу, так само як і в межах будь-якої країни. Організації звільняються від усіх прямих податків, окрім сфери комунального обслуговування, митних зборів, заборон і обмежень ввезення та вивезення предметів, призначених для службового користування, власних видань.

На сьогодні привілеї та імунітети, передбачені конвенцією, надані в Україні, зокрема, Всесвітнім поштовим союзом і Світовою організації торгівлі.

Ухвалення Верховною Радою проекту закону сприятиме подальшій співпраці між Україною і Глобальним фондом, розвитку інноваційних підходів у сфері громадського здоров'я, а також реалізації національних стратегій у цій сфері.

Як повідомлялося, ухвалення в 2012 році закону "Про виконання програми Глобального фонду із боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні" надало можливість протягом 2004-2017 років залучити близько $550 млн безповоротної фінансової допомоги, на 2018-2020 роки - ще $ 135 млн. При цьому, з 2003 року Україна серед країн Східної Європи і Центральної Азії є найбільшим за обсягом одержувачем коштів Глобального фонду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

Коаліція "Рамштайн" за два роки зобов'язалася виділити понад $95 млрд на військову допомогу Україні

Бельгія може поставити Україні літаки F-16 цього року

Президент та перша леді у Славутичі відвідали гімназію та підприємство переселенців з Маріуполя

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА