12:46 20.09.2018

Суд зняв із розгляду 21 вересня справу Кернеса через клопотання про зміну підсудності

4 хв читати
Суд зняв із розгляду 21 вересня справу Кернеса через клопотання про зміну підсудності

Засідання Апеляційного суду Полтавської області з розгляду апеляції на вирок суду першої інстанції у справі щодо міського голови Харкова Геннадія Кернеса та його охоронців Віталія Блінніка та Євгена Сміцького, призначено на п'ятницю, 21 вересня, не відбудеться.

Як повідомляє портал "Судова влада України", це пов'язано з тим, що на розгляді Верховного Суду перебуває клопотання адвоката Г.Кернеса Олександра Гунченка про направлення цього кримінального провадження до іншого апеляційного суду.

Верховний суд призначив розгляд клопотання О.Гунченка про зміну підсудності на 24 вересня.

25 січня 2014 року невідомі напали на учасників ходи на підтримку Євромайдану в Харкові. Того ж дня депутат Харківської облради Іван Варченко (ВО "Батьківщина") заявив про викрадення двох активістів Євромайдану - Олександра Кутяніна та Сергія Ряполова "після того, як вони знімали номери автомобілів" друзів Кернеса "біля готелю" Національ". Пізніше відділ зі зв'язків з громадськістю ГУ МВС України в Харківській області повідомив, що інформація про викрадення активістів Євромайдану не підтвердилася.

2 березня 2015 року Г.Кернес був повідомлений про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 2, 3 ст. 27, ч. 2 ст. 146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 2 ст. 127 (катування), ч.ч. 2, 3 ст. 27 ч. 1 ст. 129 (погроза вбивством) КК України та про завершення досудового розслідування.

Його охоронцям було пред'явлено підозру по ч.2 ст.146, ч.2 ст.127, ч.1 ст.129 КК України.

26 березня 2015 року Генеральна прокуратура передала до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо Г.Кернеса та двох його охоронців.

Сторона потерпілих та обвинувачення виступали за розгляд справи в Києві, посилаючись на те, що в Харкові Г.Кернес може впливати на суд. Крім того, потерпілі Сергій Ряполов і Олександр Кутянін стверджували, що переїхали з Харкова до Києва.

2 квітня 2015 р. ВССУ оголосив резолютивну частину постанови про перенесення розгляду справи Г.Кернеса з Дзержинського райсуду Харкова до Київського райсуду Полтави.

10 серпня 2018 року суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов виніс постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати у справі міського голови Харкова Г.Кернеса та його охоронців В.Блінника та Є.Сміцького як відмову від обвинувачення та закрив кримінальне провадження.

"Суд постановив: кримінальне провадження за обвинуваченням Кернеса Геннадія Адольфовича, ... Блінніка Віталія Дмитровича, ... Сміцького Євгена Миколайовича закрити в зв'язку з відмовою сторони обвинувачення від підтримання обвинувачення у справі", - йдеться в рішенні, оголошеному А.Антоновим.

У мотивувальній частині документа зазначається, що неявка прокурорів, потерпілих та їхніх представників на судові дебати порушує принцип змагальності сторін та принцип рівності всіх перед законом і судом. Крім того, сторона обвинувачення такою поведінкою порушує принцип поваги до людської гідності.

"Оскільки суд вичерпав можливості для забезпечення участі прокурорів і потерпілих у такій важливій стадії судового процесу, як судові дебати, суд позбавлений можливості прийняти остаточне рішення по суті обвинувачення, тому слід звернутися до можливості застосування аналогії права в кримінальному процесі", - йдеться в рішенні суду.

Проаналізувавши норми національного і міжнародного права, суд дійшов висновку, що кримінальне провадження слід закрити.

Пізніше того ж дня заступник генпрокурора України Анжела Стрижевська повідомила, що прокуратура Полтавської області відкрила кримінальне провадження за фактом винесення суддею неправосудного рішення у справі щодо Г.Кернеса, В.Блінніка і Є.Сміцького.

"Прокуратура Полтавської області внесла відомості за цим фактом до ЄРДР за ч. 1 ст. 375 КК України (постановлення суддею неправосудного рішення)", - сказала А.Стрижевська на брифінгу.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що суддя А.Антонов прийняв завідомо неправосудне рішення і відповість перед законом.

"Суддя, який в порушення всіх законодавчих норм виніс рішення про закриття справи Кернеса - відповідатиме за завідомо неправосудне рішення. І дембельський акорд не допоможе", - написав Ю.Луценко у своїй сторінці в соцмережі Facebook Також він висловив переконання, що "справу Кернеса без сумнівів необхідно повернути на розгляд для прийняття об'єктивного вироку".

Того ж дня НАЗК заявило про намір перевірити декларації про доходи судді А.Антонова.

15 серпня 2018 року А.Антонов поскаржився на тиск з боку Генпрокуратури і НАЗК до Вищої ради правосуддя і попросив вжити заходів для забезпечення незалежності суддів і авторитету правосуддя

21 серпня 2018 року в апеляційному суді Полтавської області повідомили, що апеляційні скарги подали прокурори відділів Генпрокуратури України, які брали участь у в розгляді кримінального провадження в суді першої інстанції, а також потерпілий Сергій Ряполов і його представник, адвокат Тетяна Зелькіна.

13 вересня 2018 року апеляційний суд Полтавської області переніс розгляд скарги на рішення суду першої інстанції на 21 вересня через неявку всіх обвинувачуваних та їхніх адвокатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА