13:38 21.09.2018

НАБУ має намір оскаржити рішення Окружного адмінсуду про визнання протиправними дій Бюро щодо депутатів у "бурштиновій справі"

3 хв читати
НАБУ має намір оскаржити рішення Окружного адмінсуду про визнання протиправними дій Бюро щодо депутатів у "бурштиновій справі"

 Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) має намір оскаржити рішення Окружного адміністративного суду м. Києва (ОАСК), який визнав протиправними оперативно-розшукові заходи НАБУ та Генеральної прокуратури України щодо народних депутатів, які фігурують у так званій бурштиновій справі.

Як повідомляє НАБУ в п'ятницю на своїй сторінці в соцмережі Facebook, до компетенції адміністративних судів не входить оцінка допустимості та законності доказів, зібраних у рамках кримінального процесу.

"Давши оцінку доказам, які використовувалися в так званій бурштиновій справі... суддя ОАСК, на думку НАБУ, діяв всупереч Кодексу адміністративного судочинства та Кримінального процесуального кодексу України. Національне бюро не погоджується з таким рішенням ОАСК і планує його оскаржити", - йдеться в повідомленні Бюро.

У НАБУ зазначили, що апеляційну скаргу буде подано після ознайомлення з повним текстом документа, який поки що до Бюро не надійшов.

Як нагадує Нацбюро, під час розслідування "бурштинової справи" детектив НАБУ під прикриттям здійснював санкціоноване візуальне спостереження, інші оперативно-розшукові заходи та негласні слідчі (розшукові) дії щодо учасників злочинної групи, діяльність якої було спрямовано на одержання неправомірної вигоди в особливо великих розмірах.

"Під час здійснення цих заходів зафіксовано факт скоєння корупційного злочину, зокрема народними депутатами України. При цьому безпосередньо стосовно народних депутатів України оперативно-розшукові заходи та негласні слідчі дії до надання Верховною Радою України згоди на їх притягнення до кримінальної відповідальності детективи НАБУ не здійснювали з огляду на депутатську недоторканість", - йдеться в повідомленні Бюро.

Напередодні, 20 вересня, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправними дії НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) стосовно народного депутата Борислава Розенблата.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат Б.Розенблата Олексій Шевчук, згідно з рішенням, суд підтвердив незаконність оперативно-розшукових заходів НАБУ щодо депутата.

Як повідомлялося, 19 червня 2017 року стало відомо про затримання охоронця народного депутата Б.Розенблата під час отримання хабара у сумі $200 тис. За вирішення питання з ліцензуванням видобутку бурштину. Пізніше низка ЗМІ з посиланням на джерело в НАБУ повідомила, що хабар, за який затримано охоронця, призначався двом парламентаріям, зокрема Максиму Полякову.

20 червня керівник САП Назар Холодницький повідомив, що в рамках розслідування кримінального провадження про незаконний видобуток бурштину затримано шістьох осіб - трьох помічників народних депутатів, одного охоронця нардепа, двох представників громадської організації, яка займається боротьбою з корупцією.

18 липня Солом'янський райсуд Києва призначив Б.Розенблату заставу в 7 млн грн, поклав на нього зобов'язання носити електронний браслет, не виїжджати без повідомлення органів слідства з Києва та Житомира і здати всі закордонні паспорти. Покладені на депутата зобов'язання діяли до 12 вересня. 24 липня Б.Розенблат повідомив, що сім'я внесла за нього необхідну суму застави.

19 серпня Б.Розенблату продовжили запобіжний захід до 17 жовтня. 17 жовтня 2017 року Б.Розенблат повідомив, що термін дії запобіжного заходу щодо нього завершився, але він і надалі сприятиме розслідуванню кримінального провадження, фігурантом якого він є. 19 жовтня співробітники НАБУ не допустили вильоту Б.Розенблата до Німеччини на лікування, як повідомив його адвокат, а 20 жовтня в НАБУ повідомили, що перешкодили вивезенню Б.Розенблатом матеріалів, важливих у розслідуванні "бурштинової справи", а також матеріальних і грошових цінностей, отриманих як неправомірну вигоду.

14 грудня Солом'янський районний суд Києва частково скасував зобов'язання Б.Розенблата не виїжджати з Києва та Житомира без дозволу слідчого, прокурора та суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни обстрілюють Херсон із лівого берега

Україні потрібно більше снарядів і ППО - Умєров у розмові з главою Пентагону

У Білому домі вважають за необхідне розгляд питання про допомогу Ізраїлю та Україні в Палаті представників цього тижня

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА