17:43 21.09.2018

ЮНЕСКО відзначає погіршення ситуації в освіті, використанні української мови та збереженні культурної спадщини в Криму

2 хв читати
ЮНЕСКО відзначає погіршення ситуації в освіті, використанні української мови та збереженні культурної спадщини в Криму

 У Міністерстві закордонних справ України заявляють, що в черговій доповіді Генерального директора ЮНЕСКО Одрі Азулє наголошується на погіршенні ситуації в тимчасово окупованому Криму у сфері освіти, використанні української мови та збереження культурної спадщини.

"В оприлюдненому документі наводяться факти брутальних порушень з боку окупаційної влади прав українців та кримських татар у сфері освіти, використання рідної мови та забезпечення свободи ЗМІ", - йдеться в повідомленні прес-служби українського зовнішньополітичного відомства.

В інформації зазначено, що, попри наказ Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року, який зобов'язав РФ забезпечити доступність освіти українською мовою, окупаційна влада продовжує знищення системи освіти для україномовного населення Криму. Так, кількість учнів, що навчаються українською мовою, зменшилася на 98% порівняно з 2014 роком.

"У доповіді констатується відсутність можливості для України доступу до своїх об'єктів культурної спадщини, історичних та архітектурних пам'яток, музеїв, біосферних резерватів, наукових центрів тощо. Фіксуються факти незаконних археологічних розкопок, вивезення культурних цінностей з території Криму", - констатують у міністерстві.

Зазначено, що особливе занепокоєння викликає стан збереження Ханського палацу у Бахчисараї, внесеного до попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО. "Внаслідок так званих реставраційних робіт, які здійснює окупаційна влада на його території, існує реальна загроза втрати історичної та культурної автентичності цього об'єкта", - стверджують у МЗС.

Крім того, в документі наголошується на необхідності налагодження ефективного моніторингового механізму ситуації в окупованому Криму та повідомляється про консультації між Україною та Секретаріатом ЮНЕСКО щодо формату запровадження прямого моніторингу у сфері компетенції організації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА