11:01 25.09.2018

Державіаслужба України переглянула обмеження на польоти дронів у бік збільшення ваги, дальності та висоти польоту

3 хв читати
Державіаслужба України переглянула обмеження на польоти дронів у бік збільшення ваги, дальності та висоти польоту

 Державна авіаційна служба України (Державіаслужба) переглянула обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден без попереднього узгодження в бік збільшення ваги до 20 кг, дозволеної висоти польотів до 120 м, встановивши дальність польотів "у зоні видимості" (VLOS) без обмежень.

"Україна серед перших європейських держав отримала сучасні правила використання дронів у повітряному просторі", - прокоментував введення нових норм міністр інфраструктури Володимир Омелян на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

У відповіді на запит юристів фірми "Анте", оприлюдненій Андрієм Гуком на своїй сторінці у Facebook зазначається, що основні зміни в правилах використання БПЛА в повітряному просторі України торкнулися максимальної ваги дрона, призначеного для вільного пілотування: граничну вагу встановлено в межах "до 20 кг "(у попередній версії правил - до 2 кг).

"Наскільки нам відомо, Мін'юст саме в такому вигляді зареєстрував правила і незабаром їх буде оприлюднено. Попереду - робота над правилами експлуатації БПЛА", - написав він у коментарях до документу.

Зміни також торкнулися максимальної висоти польотів без попереднього узгодження з контролюючими органами: в новій версії дозволено польоти на висоті 120 м у контрольованому повітряному просторі та 50 м - у повітряному просторі військових і спеціальних зонах (у попередній версії - до 50 м у вільному просторі, повна заборона польотів у спецзоні).

Раніше обмежену в 500 м від пілота максимальну дальність польоту змінено на польоти в межах прямої видимості (VLOS).

Водночас усе ще заборонено польоти дронів без попереднього узгодження над скупченнями людей на вільному просторі та над місцями щільної забудови.

У свою чергу голова Всеукраїнської федерації власників безпілотників Тарас Трояк у Facebook зазначив, що новий варіант правил, як і раніше, не відповідає потребам користувачів дронів.

"Якщо переводити на нормальну мову, то польоти заборонено: у будь-якому населеному пункті, де стоять більше п'яти осіб на вулиці. У будь-якому місті. Над елітними селищами, Конча-Заспою та в інших заборонених зонах. На мітингах і під час масових заходів. Над об'єктами, які визначені спецслужбами як закриті. Тобто, по суті, скрізь, крім поля за містом", - написав він.

Т.Трояк також зазначив, що представникам федерації та власникам дронів не дали можливість ознайомитися з проектом поправок до реєстрації документа в Мінюсті.

Як повідомлялося, в Україні з 1 червня 2018 року набув чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку використання дронів вагою до 2 кг (часто використовуються ЗМІ для ведення зйомки). Згідно з діючими правилами, дронам тепер не можна підніматися вище 50 м, літати над дорогами, лініями електропередач, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це необхідно, заявку варто подавати не пізніше ніж 10 днів до польоту.

ЗМІ, Мінагропрод і власники дронів розкритикували встановлені регулятором правила.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА