17:42 25.09.2018

В УПЦ (МП) вимагають, щоб екзархи Вселенського патріархату полишили їхню "канонічну територію"

2 хв читати
В УПЦ (МП) вимагають, щоб екзархи Вселенського патріархату полишили їхню "канонічну територію"

Синод Української православної церкви (Московського патріархату) на засіданні у вівторок закликав вселенського патріарха Варфоломія припинити втручання в їхні внутрішні справи, а також наполягають на тому, щоб екзархи Константинопольського патріархату в Україні полишили "канонічну територію" УПЦ (МП).

"Ухвалили: 1) Висловити занепокоєння призначенням Константинопольським патріархатом "екзархів" до Києва і вважати це призначення грубим втручанням у внутрішні справи Української православної церкви (МП - ІФ) і порушенням її канонічної території. 2) Закликати патріарха Константинопольського Варфоломія I припинити втручання у внутрішні справи української православної церкви (МП - ІФ) і не порушувати її канонічної території", - йдеться в рішенні синоду, опублікованому на сайті Інформаційно-просвітницького відділу УПЦ (МП).

У рішенні наголошується, що екзархи Константинопольського патріархату архієпископ Памфілійський Данило і єпископ Едмонтонський Іларіон "мають полишити канонічну територію Української Православної Церкви".

Також було оголошено про те, що єпископат УПЦ (МП) призупиняє спільне служіння з ієрархами Константинопольського патріархату.

Крім цього, синод розглянув внесені до Верховної Ради законопроекти №№ 4128 (про зміну підпорядкованості релігійних громад), 4511 (про особливий статус релігійних організацій), 5309 (про зміну назви релігійних організацій) і закликав парламентаріїв відмовитися від їх прийняття.

"Священний Синод закликає всіх учасників, які працюють над реалізацією законопроектів..., відмовитися від цих законодавчих намірів як таких, що суперечать Конституції України та є антицерковними", - йдеться у рішенні синоду.

В УПЦ (МП) переконані, що ці законодавчі ініціативи "мають на меті юридичну ліквідацію Української православної церкви шляхом її рейдерського захоплення через зміну назви, протиправне втручання в органи управління та захоплення майна (святинь, храмів і монастирів)".

Як повідомлялося, Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила з США і єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

У прес-центрі Київської Патріархії (УПЦ-КП) підтримали це рішення і заявили, що очікують плідної співпраці з екзархами в підготовці до надання автокефалії Православної церкви в Україні.

"Для світської аудиторії функції екзарха в цьому випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла. Такий, особистий екзархат слід відрізняти від іншої - територіальної форми екзархату, яка в ХХ столітті існувала в Україні в Руській Православній Церкві. Щоб уникнути непорозумінь, слід пояснити, що призначення екзархом не означає утворення нової церковної юрисдикції в формі екзархату", - наголосили в УПЦ Київського патріархату.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА